Focar de pestă porcină africana într-o exploatație nonprofesională din Urziceni

Pesta porcină africană a fost confirmată, în data de 17 iulie, într-o exploatație nonprofesională de pe raza municipiului Urziceni, acesta fiind singurul focar de boală confirmat la ora actuală pe teritoriul județului Ialomița.

Potrivit Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița, în focarul de boală au existat un număr de 47 porcine afectate, din care opt porcine moarte și 39 eutanasiate. Toate cadavrele au fost ecarisate prin incinerare într-o unitate autorizată sanitar-veterinar. A fost efectuată dezinfecția exploatației și a anexelor existente.

„La momentul actual acesta este singurul focar de boală confirmat pe teritoriul județului Ialomița, ancheta epidemiologică fiind în desfășurare”, au precizat reprezentanții DSVSA Ialomița.

Au fost stabilite zonele de restricții, cuprinzând următoarele localități:

Zona de protecție: loc. Urziceni, Bărbulești, Manasia, din județul Ialomița. În zona de protecție este cuprinsă și o exploatație comercială de suine (îngrășătorie).

Zona de supraveghere: Alexeni, Bărcănești, Borănești, Sintești, Coșereni, Moldoveni, Jilavele, Armășești, Nenișori, Malu Roșu, Cotorca, Ciocârlia, din județul Ialomița

În scopul prevenirii apariției unor noi focare de boală vor fi realizate verificări în trafic, cu caracter permanent, acțiunile fiind efectuate atât prin echipe mobile cât și la locuri fixe, de către reprezentanți aparținând DSVSA Ialomița și IPJ Ialomița.

„Reamintim tuturor crescătorilor de suine că, începând cu data de 08 noiembrie 2019, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploatație nonprofesională, deținută de persoane fizice neînregistrate la Oficiul Registrului Comerţului, este de cinci animale”, au mai precizat sursele citate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*