Exercițiu combinat de conducere cu forțe și mijloace în teren – tip Joint, cu declanșarea Planului Roșu

Mașină de pompieri. FOTO ISU Ialomița

Astăzi, 25 aprilie 2024, începând cu ora 09:30, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Barbu Catargiu” al județului Ialomița va desfășura un exercițiu combinat de conducere cu forțe și mijloace în teren – tip Joint, pentru gestionarea situațiilor de urgență produse de un accident rutier, cu declanșarea Planului Roșu, în vederea antrenării forțelor și perfecționării modului de intervenție, în localitatea Sălcioara.

Prin scenariul exercițiului s-au stabilit trei situații tactice, după cum urmează:

Prima situație tactică : În jurul orei 09:30, operatorul 112 din cadrul dispeceratului integrat ISUJ-SAJ Ialomița va fi anunțat despre producerea unui accident rutier cu victime multiple, pe DC 40, în localitatea Sălcioara (în zona stadionului), în care sunt implicate o cisternă încărcată cu combustibil, un autoturism și un microbuz de transport persoane. În urma impactului autoturismul este grav avariat, microbuzul răsturnat, iar autocisterna prezintă fisuri din care se scurg substanțe combustibile.

Pentru optimizarea acțiunilor de răspuns și având în vedere numărul mare de persoane implicate, la nivelul județului Ialomița va fi declanșat Planul Roșu de intervenție.

A doua situație tactică:  În jurul orei 11:05, pe timpul operațiunilor de acordare a primului ajutor medical persoanelor implicate în accidentul rutier, izbucnește un incendiu la autocisterna implicată în accident, existând pericol de explozie. Vor fi suplimentate mijloacele și forțele de intervenție la locul solicitării și va fi activată grupa operativă.

Situația tactică numărul trei:  În jurul orei 11:20, dispeceratul 112  va fi anunțat de comnandantul acțiunii, despre producerea unui incendiu la o hală de depozitare cereale a unui operator economic.

Alertate, forțele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului Ialomița se vor deplasa la locul solicitării și vor executa următoarele operațiuni pentru desfășurarea intervenției: recunoașterea locului unde s-a produs evenimentul, constituirea echipelor de căutare – salvare, instalarea punctului medical avansat, realizarea evacuării victimelor și asigurarea asistenței medicale, precum și transportul acestora la unitățile spitalicești.

Exercițiile de acest tip sunt absolut necesare și urmăresc modul de acţiune a structurilor de intervenţie pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor unor situaţii de urgenţă, precum şi verificarea viabilităţii planului operativ de intervenţie şi a planurilor de cooperare cu celelalte structuri implicate în managementul şi gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Toate operațiunile se vor derula în conformitate cu scenariul exercițiului alături de forțe și mijloace tehnice din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Știrbei Vodă’’ al județului Călărași, Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița, Inspectoratului Județean de Jandarmi Ialomița, Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița, Unității Primiri Urgențe Slobozia, Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Ialomița, Comitetului Local pentru Situații de Urgență al localității Sălcioara, Colegiului Psihologilor și Crucii Roșii – Filialele Ialomița.

Exercițiul are ca obiective:

–  perfecționarea deprinderilor privind executarea misiunilor pentru gestionarea situațiilor de urgență determinate de un accident rutier grav, cu victime multiple și activarea Planului Roșu de intervenție, precum și pentru cele determinate de producerea unui incendiu la un obiectiv cu implicare de substanțe periculoase și pericol de explozie;

–  evaluarea stadiului pregătirii personalului cu funcții de decizie și al resurselor de intervenție stabilite în documentele operative existente;

– eficientizarea fluxului informațional – decizional;

– dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă a personalului din cadrul forțelor de conducere, coordonare și răspuns;

– verificarea modului de răspuns al tuturor instituţiilor cu atribuţiuni în managementul şi gestionarea situaţiilor de urgenţă la nivelul judeţului;

verificarea capacității operaționale a forțelor participante

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*