47 de ani de la cutremurul din 1977

Cutremur. FOTO Pixabay.com

Au fost suficiente 56 de secunde, timp în care pământul s-a cutremurat atât de tare, încât peste 1.500 de persoane și-au pierdut viața, surprinse sub dărâmături, iar mii de oameni au fost răniți sau au rămas fără locuințe. Nimic nu avea să prevadă ceea ce se va întâmpla în acea seară liniștită, de 4 martie 1977, cunoscută în istorie ca dată la care a avut loc cel mai mare cutremur din România.

Pentru că astfel de evenimente sunt imprevizibile, fiecare persoană trebuie să cunoască regulile de comportare şi măsurile de protecţie în caz de cutremur, ce trebuie respectate, atât înainte de producerea acestuia, cât și pe timpul sau după ce mişcarea seismică a trecut.

Și pentru că nimic nu este mai important decât viața, încă din anul 2015, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat campania de informare a cetățenilor „Nu tremur la cutremur”, al cărei obiectiv principal este conștientizarea, informarea și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația  producerii unui cutremur.

Un astfel de eveniment nu poate fi prevenit, însă efectele negative ale acestuia pot fi diminuate prin respectarea unor reguli simple, printre care se numără:

Înainte de producerea unui cutremur:

fixaţi mobilierul de un perete sau un alt element de construcţie solid, deoarece, în timpul unei mişcări seismice, se poate deplasa;

amplasaţi obiectele grele, care vă pot răni, în partea de jos a încăperilor;

asiguraţi-vă o minimă rezervă de urgenţă formată din apă, alimente neperisabile, lanternă, aparat de radio portabil, acumulatori şi medicamente de bază (rucsacul de urgenţă);

identificaţi locul de amplasare a întrerupătoarelor, siguranţelor electrice, a robinetelor pentru apă şi gaze, precum şi modul lor de manevrare;

participaţi la exerciţiile de pregătire organizate la locul de muncă;

stabiliţi cu membrii familiei un plan de protecţie în caz de cutremur. Fiecare membru trebuie să știe ce are de făcut în cazul în care s-ar declanșa o mişcare seismică.

Dacă sunteți în interiorul unei clădiri:

păstraţi-vă calmul şi liniştiţi persoanele din jur;

nu încercaţi să ieşiți afară, nu fugiţi pe scări, nu vă duceţi pe balcon, nu folosiți liftul;

îndepărtaţi-vă de ferestre, pereţi exteriori sau alte obiecte care vă pot răni;

dacă este posibil, închideţi sursele de foc cât mai repede;

protejaţi-vă sub tocul uşii, sub o grindă, lângă un perete de rezistenţă sau sub un obiect de mobilier solid;

dacă sunteţi pe hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit, lângă un perete interior;

evitaţi aglomeraţia, îmbulzeala și, dacă este posibil, deschideţi uşa pentru ca aceasta să nu se blocheze, iar după terminarea mişcării seismice să puteți ieși.

Dacă vă aflați la școală:

păstraţi-vă calmul şi liniştiţi-vă colegii;

adapostiți-vă sub pupitre și stați departe de ferestre, de pereții xterior sau de obiectele care v-ar putea răni;

protejaţi-vă capul şi faţa;

nu ieșiți din clasă în timpul cutremurului;

cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență;

veți putea ieși după terminarea seismului și verificarea căilor de evacuare.

Dacă sunteți în exteriorul clădirii:

adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice copaci sau alte obiecte care vă pot răni;

staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.

Dacă sunteți într-un mijloc de transport:

opriți autoturismul și rămâneţi în interior. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă vedeți în jur cabluri electrice căzute;

opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*