DSVSA Ialomița anunță că în județ sunt șapte focare de pestă porcină africană

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/ deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, despre situația referitoare la pesta porcină africană în județul Ialomița.

Astfel la data de 23 iulie, pe raza județului Ialomița, sunt declarate un număr de șapte focare de boală, toate în exploatații nonprofesionale, după cum urmează:

  • localitatea Armășești – trei focare;
  • localitatea Nenișori – trei focare;
  • localitatea Patru Frați – un focar;

De asemenea pe parcursul anului 2021 au mai fost declarate patru focare de boală, în localitățile Urziceni, Coșereni, Dridu Snagov și Făcăieni, focare stinse oficial la data prezentului comunicat de presă. Ultimul focar de boală, în exploatații nonprofesionale, a fost confirmat în data de 23 iulie.

DSVSA Ialomița depune eforturi pentru prevenirea extinderii bolii pe teritoriul județului, principalele măsuri întreprinse fiind următoarele:

  • afișarea, în toate localitățile județului, de materiale informative ce conțin principalele măsuri ce trebuie respectate de crescători pentru prevenirea apariției bolii;
  • consilierea unui număr de cel puțin zece proprietari pe lună, din localitate de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți;
  • emiterea periodică a unor comunicate de presă ce conțin informații la zi cu privire la evoluția bolii, localitățile afectate și măsurile principale care trebuie respectate de crescători;
  • asigurarea permanenței pentru a răspunde oricărei solicitări a crescătorilor de porcine, în cazul observării primelor semne de boală sau a înregistrării de mortalități la porcine;
  • aplicarea imediată, încă din faza de suspicionare a bolii, a măsurilor prevăzute de legislația în vigoare (punerea exploatațiilor sub supraveghere oficială, eutanasierea animalelor afectate de boală, ecarisarea acestora conform prevederilor legale, dezinfecția exploatațiilor afectate);
  • verificare periodică a exploatațiilor nonprofesionale considerate cu risc major în apariția bolii (cantoane, stâne, exploatații situate la marginea localităților, etc.).
  • În ciuda tuturor eforturilor depuse se constată că reapariția bolii pe teritoriul județului și ulterior extinderea focarelor de boală are ca principală cauză nerespectarea, de către crescătorii din gospodăriile populației, a regulilor minime de biosecuritate și a normelor sanitare veterinare ce reglementează comerțul cu porcine, în urma anchetelor epidemiologice efectuate în focarele de boală identificându-se următoarele neconformități:
  • ascunderea de proprietari apariției primelor semne de boală;
  • vânzarea și cumpărarea de animale fără documente sanitare veterinare, nefiind astfel posibilă stabilirea trasabilității acestor animale și dacă ele provin din zone cu restricții de pe raza altor județe;
  • efectuarea de tratamente medicamentoase, injectabil, cu persoane neautorizate asupra animalelor ce prezentau semne de boală;
  • hrănirea animalelor cu furaje recoltate din imediata apropiere a zonelor împădurite sau a zonelor în care au fost observați mistreți;
  • nerespectarea regulilor minime de biosecuritate la nivelul exploatațiilor (utilizarea comună a îmbrăcămintei și încălțămintei atât pe strada cât și atunci când se intra în adăpostul porcinelor, vizitarea altor exploatații cu porcine, vizitarea zonelor împădurite etc.).

În focarele de boală din anul 2021, au existat un număr total de 84 porcine afectate dintre care 27 porcine moarte și 57 porcine eutanasiate. Toate cadavrele au fost ecarisate prin incinerare în unități autorizate sanitar-veterinar.

„Subliniem faptul că fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, în special a crescătorilor de porci, apariția unor noi focare de boală nu poate fi stopată, fapt ce va duce la pagube economice importante atât în sectorul industrial cât și în cel gospodăresc”, au precizat reprezentanții DSVSA Ialomița.

Totodată DSVSA Ialomița informează că achiziționarea de suine de la persoane necunoscute, fără documente sanitare veterinare reprezintă un risc major de reapariție a Pestei Porcine Africane în județul Ialomița. În acest caz, proprietarii de animale pot fi sancționați conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariției bolii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*