Ședință de lucru la Prefectura Ialomița cu privire la apropiatul Recensământ al populației și locuințelor

Prefectura județului Ialomița. FOTO Adrian Boioglu
Prefectura județului Ialomița. FOTO Adrian Boioglu

Instituția Prefectului Județul Ialomița a găzduit marți, 8 februarie, ședința de lucru a autorităților județene implicate în „Recensământul populației și locuințelor”. În cadrul întâlnirii prefectul județului și-a manifestat intenția de implicare instituțională în procesul de recensământ, solicitând organizatorilor și participanților „responsabilitate, seriozitate, deschidere și flexibilitate” în realizarea acestei cercetări statistice.

Potrivit datelor publice ale Institutului Național de Statistică, momentul de referință al Recensământului a fost data de 1 decembrie 2021. Începând cu 1 februarie 2022, debutează recensământul populației și locuințelor, prin desfășurarea primei etape, cea de preluare a datelor din surse administrative și de creare și populare a bazei de date a recensământului cu acest prim set de date.

Elemente de noutate ale actualului Recensământ al populației și locuințelor (RPL2021) sunt:

  • 100% informatizat în etapele de culegere și prelucrare a datelor;
  • posibilitatea autorecenzării – premieră în statistica românească;
  • recenzare prin interviu, cu înregistrarea datelor pe tablete, de către un recenzor;
  • autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, pe tabletă, laptop sau PC;
  • chestionarul pentru autorecenzare – disponibil în limba română și în limbile minorităților naționale precum și în limba engleză.

Institutul Național de Statistică beneficiază de sprijinul tehnic și operațional al Serviciului de Telecomunicații Speciale, care se va implica în buna funcționare a întregului proces de recenzare în cadrul Recensământului.

Recensământul populației și locuințelor se desfășoară în trei etape:

  • 1 februarie – 13 martie: Preluare date din surse administrative și popularea bazei de date RPL2021;
  • 14 martie – 15 mai: Autorecenzare;
  • 16 mai – 17 iulie: Colectare a datelor de către recenzori, prin interviuri față în față (înregistrarea datelor în chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*