Peste 9.000 de ialomițeni au fost testați în cadrul unui program de screening pentru hepatitele virale

Spitalul Județean de Urgență Slobozia. FOTO Paul Alexe

În cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD, o campanie regională de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C, rezultatele testelor efectuate în județul Ialomița au dezvăluit o imagine complexă a prevalenței acestor infecții în comunitate.

Începând din ianuarie 2023 și finalizându-se la sfârșitul lui iulie, campania de testare a acoperit un număr impresionant de 9.262 de persoane, în principal din mediile vulnerabile, inclusiv mediul rural. Datele obținute au arătat că 179 de persoane au fost depistate pozitiv la infecția cu virusurile hepatitice B sau C, ceea ce a dus la o prevalență generală de 1,94 la sută în județ. Această cifră plasează județul Ialomița într-o poziție favorabilă în clasamentul prevalenței mai scăzute la nivel național.

Cu toate acestea, faptul notabil este că majoritatea persoanelor depistate pozitiv nu erau conștiente de starea lor de sănătate și, prin urmare, ar fi putut să transmită virusul altor persoane. În special, virusul hepatitic B s-a remarcat ca fiind prezent mai ales în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 54 de ani, dar și în rândul celor peste această vârstă.

Din totalul persoanelor testate, peste jumătate proveneau din mediul rural, iar celelalte din mediul urban. Rezultatele au arătat că prevalența virusului hepatitic B în mediul rural a fost semnificativ mai mare decât în mediul urban, cu 1,89 la sută și, respectiv, 1,18 la sută. În cazul virusului hepatitic C, prevalența a fost de 0,68 la sută în mediul rural și 0,41 la sută în mediul urban.

Detalii interesante au ieșit la iveală și în ceea ce privește diferențele de gen. În rândul femeilor testate, prevalența generală a fost de 1,83 la sută, cu un procent mai mare de infecții cu virusul hepatitic B decât cu virusul hepatitic C. La bărbați, prevalența generală a fost de 2,17 la sută, iar infecția cu virusul hepatitic B a fost predominantă în comparație cu virusul hepatitic C.

În ceea ce privește distribuția pe categorii de vârstă, s-a observat că infecția cu virusul hepatitic B a fost mai prezentă în rândul populației active cu vârste între 25 și 54 de ani, în timp ce infecția cu virusul hepatitic C a fost mai frecventă în rândul celor peste 54 de ani.

Toate aceste date obținute în cadrul programului de testare au fost centralizate în primul Registru Național de Hepatite, subliniind astfel importanța monitorizării și prevenirii acestor infecții grave. Programul de screening, inițiat ca proiect pilot, a fost implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA și a fost finanțat prin Fondul Social European. Cu succesul înregistrat în județul Ialomița și în alte regiuni de dezvoltare, programul își propune să contribuie la identificarea și gestionarea eficientă a bolilor hepatice cronice la nivel național.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*