Mai mulți porci care făceau parte dintr-un transport ilegal depistat în localitatea Vlădeni, au fost eutanasiați

Mașină a IPJ Ialomița. FOTO Adrian Boioglu

Polițiștii din cadrul I.P.J. Ialomița au sesizat D.S.V.S.A. Ialomița, cu privire la faptul că, pe raza localității Vlădeni, a fost identificat un comerciant de animale – porcine. Porcinele oferite spre comercializare nu erau identificate și nici însoțite de documente sanitare veterinare conform legislației în vigoare.

Un medic veterinar oficial din cadrul D.S.V.S.A. Ialomița s-a deplasat imediat la locația indicată, constatând că pentru porcinele respective nu poate fi stabilită trasabilitatea acestora.

A fost dispusă măsura confiscării unui număr de 3 porcine și dirijarea acestora, cu sprijinul I.P.J. Ialomița, către L.S.V.S.A. Ialomița. Porcinele au fost eutanasiate fiind supuse anterior acestei operațiuni prelevărilor de probe specifice în vederea analizării în direcția pestei porcine africane.

Toate cadavrele au fost distruse prin incinerare în incineratorul aparținând D.S.V.S.A. Ialomița.

Totodată au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, conform H.G. nr. 984/2005, cu modificările ulterioare, în valoare de 1800 lei.
Efectuarea verificărilor în trafic are caracter permanent, acțiunile fiind realizate atât prin echipe mobile cât și la locuri fixe, de către reprezentanți aparținând D.S.V.S.A. Ialomița și I.P.J. Ialomița.

D.S.V.S.A. Ialomița vă informează că achiziționarea de suine de la persoane necunoscute, fără documente sanitare veterinare reprezintă un risc major de reapariție a Pestei Porcine Africane în județul Ialomița, în acest caz proprietarii de animale putând fi sancționați conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariției bolii.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*