FOTO VIDEO Ziua Națională a României, sărbătorită la Slobozia prin vers și cântec popular la recepția anuală organizată de Consiliul Județean Ialomița

Ziua Națională a României a fost sărbătorită la Slobozia. FOTO Cristina Sîmbeteanu

Consiliul Județean Ialomița a organizat luni, 28 noiembrie, la sala „Europa”, un concert de excepție, pentru a cinsti sărbătoarea de 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Spectacolul a debutat cu multă emoție transmisă prin intonarea Imnului de stat al României de către tenorul Narcis Brebeanu, al Operei Naționale din București. Artistul liric își are obârșia în județul Ialomița, iar pentru acest eveniment deosebit nu doar vocea, ci și sufletul său au învăluit sala plină de oficialități în patosul aferent unei zile atât de speciale.

În calitate de gazdă a recepției, președintele Consiliului Județean Ialomița, social-democratul Marian Pavel, a susținut în fața auditoriului o alocuțiune ca o chemare la introspecție, invitându-i pe cei prezenți în sala de festivități ca, în ziua în care este celebrat cu precădere patriotismul, să caute în ei înșiși rădăcina înțelepciunii naționaliste.

„M-am gândit să vă spun astăzi ceva despre apartenență. De fiecare dată când sărbătorim ceva în familia noastră, în comunitatea noastră locală, județeană sau națională, discutăm despre apartenență. Apartenența noastră la familia noastră, la comunitatea noastră, la națiunea noastră. Și cred că cel mai important lucru, discutăm despre apartenența noastră la comunitatea creștină, la ceea ce ne-au învățat părinții și bunicii noștri, la lucrurile care ne țin de fiecare dată să nu facem lucruri necugetate, buna învățătură pe care am luat-o de la familia noastră, de la părinții noștri”, a rostit președintele CJ Ialomița, privit cu admirație din sală și de Preasfința Sa Vicențiu Grifoni, Episcopul Sloboziei și Călărașilor.

„Nu vă cer să fiți patrioți declarând de fiecare dată lucrul acesta – a continuat șeful CJ Ialomița –  Vă cer ca fiecare dintre dumneavoastră și dintre noi să fim patrioți și să ne vorbim de bine țara, chiar dacă nu arătăm lucrul acesta, chiar dacă n-avem acțiuni. Pentru că probabil, astăzi, când stăm de vorbă, pentru unii patriotismul este un cuvânt desuet. Pentru mine nu este. Așa am fost crescut și educat”, a mai punctat politicianul, înainte de a-și încheia discursul cu tradiționalele urări de bine specifice Zilei Naționale, dar și apropierii sfintei sărbători a Crăciunului.

Invitatul special al recepției a fost deputatul social-democrat de Ialomița Ioan Vulpescu, actualmente vicepreședinte al Comisiei de cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților, fost ministru al culturii în două guverne. Proaspăt întors dintr-un pelerinaj la muntele Athos, politicianul a ținut să menționeze următoarele:

„Mă gândeam la această coincidență pe care puține națiuni o au, aceea de a-și sărbători cele două zile naționale: ocrotitorul religios, patronul spiritual al națiunii, Sfântul Apostol Andrei – cel dintâi chemat, pe 30 noiembrie și Ziua Națională a României, pe 1 decembrie. Românii au două cadouri enorme pe care providența li le-a dat: acela de a avea o identitate religioasă și acela de a avea un destin istoric”.

Vulpescu a continuat apoi cu o evocare succintă a evenimentelor istorice marcante care au dus de fapt la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918, suită pe care a legat-o de anunțul instituirii unei viitoare noi sărbători naționale în calendarul României.

„La Alba-Iulia, la 1918, a triumfat un ideal, idealul de unitate națională. 1 decembrie 1918 nu ar fi fost posibil fără 24 ianuarie 1859, un alt ceas astral al istoriei noastre naționale. Avem câteva momente în care, fără a fi mai buni sau mai răi ca alte națiuni am avut întâlnirea noastră cu istoria mare. Am început cu «Deșteaptă-te, române!» legat de probabil cea mai sincron europeană generație pe care a avut-o România, generația pașoptistă și, în scurtă vreme Parlamentul României va adopta un proiect de lege care va consacra 11 iunie momentul când a fost Proclamația de la Islaz, extrem de revoluționară”, a dezvăluit parlamentarul aflat în conducerea Comisiei de cultură, arte, mijloace de informare în masă din forul inferior al legislativului.

Sărbătoarea a continuat apoi preț de o oră cu recitaluri deosebite oferite de suita orchestrală Ansamblul „Doina Bărăganului”, care i-a acompaniat, pe rând, pe soliștii Ionuț Cocoș, Nicoleta Rădinciuc Vlad și Daniel Trifu. Tabloul artistic a fost completat de dansurile populare performate de trupa de dansatori a Ansamblului Folcloric „Doina Bărăganului”.

Corala „Sfântul Mare Mucenic Mina” alcătuită din preoți și diaconi ai Protopopiatului Slobozia a încălzit, de asemenea, atmosfera cu versurile unor melodii de suflet, unele cu semnificație istorică, menite să dea glas patriotismului în forma sa cea mai pură.

Spectacolul a fost încheiat de soliștii Mariana Deac și Ionuț Fulea, ambii acompaniați de Grupul instrumental „Codru de România”.

Întreaga atmosferă dintre momente a fost țesută cu multă pricepere și dibăcie, la fel ca modelul cămășii românești cu altiță, de glasul cald și suav al actriței Miruna Ionescu. În versuri, pilde populare și noțiuni de folclor, amfitrioana evenimentului a însuflețit evenimentul, a stârnit emoții, a făcut întrega suflare să ezite pentru un moment sub imperiul visării.

La finalul evenimentului, într-un scurt interviu pentru ILnews, președintele CJ Ialomița, Marian Pavel s-a declarat mulțumit de cum a decurs anul 2022 pentru instituția pe care o conduce, le-a urat ialomițenilor un an mai bun, prosper și ferit de crize ca cele din anii precedenți și a făcut o promisiune: până la finalul mandatului său, în județ nu vor mai rămâne căi rutiere neasfaltate.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*