FOTO VIDEO Proiect ambițios la Fetești. Primăria vrea să cumpere autobuze electrice și să modernizeze 17 stații de așteptare

Autobuze din Fetești. FOTO Adrian Boioglu

Feteștiul se pregătește să intre în clubul select al orașelor cu transport urban ecologic. Orașul ialomițean urmează ca să aibă autobuze electrice cu zero poluare pentru cetățenii săi. Va fi curat, ultramodern și silențios. 44 de milioane de lei se investesc în Fetești pentru achiziția de autobuze eco, modernizarea străzilor și realizarea de piste pentru biciclete.

“Am ținut totuși să fie ceva nou, totodată având în vedere și poluarea. Totul a început de la stațiile de încărcare electrice, ținând cont că aici este autostrada, ne gândeam să fie și în Fetești o stație de încărcare pentru mașini electrice. De acolo a început și ideea “de ce n-am lua noi și autobuze electrice?” tocmai pentru că în acea perioada făceam achiziția a încă două autobuze second hand.

Nu ne puneam problema cu bani de la bugetul local să luăm autobuze noi, care costau foarte mult. Am luat două mașini second hand, mai aveam alte două second hand luate în mandatul primarului dinainte, am văzut problemele care sunt cu ele – că una e să fie la mâna doua, una e să fie un autobuz nou – consumuri și tot ce derivă din poluare, și a venit și oportunitatea de a depune proiectul pe sistem integrat transport durabil și ne-am gândit că e bine să fie autobuze electrice” explică Sorin Gafițoi, primarul din Fetești.

Introducerea autobuzelor electrice va contribui semnificativ la atingerea obiectivelor de viitor – transportul fără combustibili fosili. Varianta electrică o să completeze transportul sustenabil în Fetești și va diversifica gama de autobuze urbane. Spre deosebire de autobuzele alimentate cu motorină, cele electrice au un consum de energie cu 75% mai mic.

“Aceste autobuze electrice înseamnă o provocare pentru noi, suntem la un început de drum și deocamdată informațiile noastre legate de caracteristicile tehnice ale acestor autobuze sunt totuși destul de puține. Din ceea ce știm vor avea o autonomie corespunzătoare de 200 și ceva de kilometri astfel încât să poată să realizeze programul zilnic de activitate, și cu garanția unui lucru nou, deci pentru câțiva ani de funcționare în condiții ireporsabile.

Sigur vor fi niște condiții mai bune, sigur vor fi pentru oraș un câștig în privința reducerii poluării și credem că vor determina o atractivitate mai mare din partea cetățenilor astfel încât transportul în comun să devină o alternativă viabilă pentru mobilitatea în interiorul localității” spune Valentin Victor Stănescu, directorul Transbus Fetești.

Proiectul prin care Primăria din Fetești va cumpăra autobuzele e cu bătaie lungă. El se numește „Sistem integrat de transport durabil în municipiul Fetești“ și vizează nu doar vechiculele, ci și modernizarea căii rutiere pe unde vor circulă acestea, introducerea sistemului electronic de cumpărat bilete și modernizarea a 17 stații de așteptare, pentru călători. 10 autobuze ecologice de capacitate mare și două autobuze de  capacitate medie vor fi cumpărate la Fetești. Valentin Stănescu este directorul companiei locale de transport în comun de 20 de ani, dar nu și-a imaginat vreodată că o să aibă o flotă de transport urban, electrică 100%.

“Am pornit cu autobuze românești, apoi încet-încet le-am dat deoparte, am luat autobuze străine la mâna a doua, iar următorul pas este acesta al utilizării autobuzelor electrice. În permanenţă visul nostru a fost de devoltare și de modernizare a acestui serviciu de transport local”, spune Valentin Victor Stănescu, director Transbus Fetești.

Primele demersuri pentru banii europeni destinați autobuzelor electrice au fost făcute din anul 2017. Proiectul a fost depus în 2018, iar anul acesta a fost aprobat, fiind semnat contractul de finanțare.  Valoare totală a investiției este de 45.125.215 lei. Din aceștia, 34 de milioane de lei constituie contribuția din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, Guvernul alocă și el cinci milioane de lei, iar contribuția Primăriei din Fetești este de aproximativ 800 de mii de lei.

“E o mândrie pentru toți feteștenii să aibă autobuze electrice în sud-estul României. Autobuzele vechi, probabil vor fi în continuare folosite după care… nu știu. Nici nu mă mai gândesc la acele autobuze. Probabil și dezvoltarea ulterioară va fi alta, a acestei societăți” a conchis Sorin Gafițoi, primarul municipiului Fetești.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*