Derularea Programului Lapte, Corn și Măr în instituțiile de învățământ din județul Ialomița

Școala gimnazială Gheorghe Lazăr, Slobozia. FOTO Adrian Boioglu
Derularea Programului Lapte, Corn și Măr în instituțiile de învățământ din județul Ialomița

Consiliul Județean Ialomița este responsabil pentru implementarea Programului pentru școli (Lapte, Corn și Măr) în perioada 2017 – 2023 și a acordat o deosebită atenție derulării tuturor procedurilor pentru îndeplinirea la timp și în parametrii legali a programului.

În contextul epidemiologic generat de pandemia COVID-19 și al măsurilor dispuse de autoritățile statului pentru prevenirea și combaterea acestei epidemii prin suspendarea cursurilor școlare, Consiliul Județean Ialomița a inițiat încă din luna septembrie 2020 numeroase demersuri referitoare la aprobarea modalității de redistribuire a stocurilor de produse nedistribuite elevilor.

La mai bine de cinci luni de la debutul sesizărilor către Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Instituția Prefectului-Județul Ialomița, cu reveniri succesive, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a comunicat că a inițiat un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 640/2017.

Proiectul cuprinde prevederi referitoare la modalitatea de desfășurare a Programului pentru școli în actualele condiții epidemiologice, ținând cont de scenariile de organizare și desfășurare a cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar, și redistribuirea produselor aflate în stocurile furnizorilor, către organizații umanitare, unități sanitare, de asistență socială, de îngrijire, unități de asistență medico-socială sau în favoarea beneficiarilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, dar până în prezent actul normativ nu a fost adoptat.

Furnizorii de produse au solicitat îndrumări pentru redistribuirea stocurilor existente ca urmare a suspendării cursurilor școlare din data de 9 noiembrie 2020 însă, în lipsa legislației necesare, cererile acestora nu au putut fi onorate generând pierderi ca urmare a expirării perioadei de valabilitate a produselor.

Începând cu data de 8 februarie 2021 elevii vor reveni în clase și, potrivit regulilor în vigoare, se va relua furnizarea produselor (lapte, corn, măr).

Deciziile referitoare la modalitatea de frecventare a școlilor ținând cont de evoluția situației epidemiologice au avut efecte negative asupra derulării contractelor de furnizare încheiate, deoarece aspectele referitoare la acest subiect nu au fost reglementate și pot genera dificultăți în derularea procesului pentru viitor.

„Exprimăm îngrijorarea față de această situație și solicităm autorităților competente să urgenteze procesul legiferării în acest domeniu astfel încât autoritatea județeană să poată derula în bune condiții acest program în favoarea tuturor elevilor ialomițeni”, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Ialomița.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*