Consiliul Județean Ialomița extinde colectarea separată a deșeurilor

Pubele de gunoi. FOTO Paweł Czerwiński

Consiliul Județean Ialomița extinde colectarea separată a deșeurilor, printr-un proiect în valoare de 112 milioane de lei.

Proiectul ”Extindere colectare separată a deșeurilor municipale” este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 – Axa Prioritară 3 Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor, Obiectivul Specific 3.1 Reducerea numărului depozitelor neconforme și creșterea gradului de pregătire pentru reciclare a deșeurilor în România

Beneficiarul proiectului: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECOO 2009 prin Consiliul Județean Ialomița.

Proiectul își propune realizarea de investiții pentru extinderea sistemului de colectare separată a deșeurilor din județul Ialomița în vederea atingerii unui nivel ridicat de reciclare, atât cantitativ, dar mai ales calitativ, a creșterii standardului de viață al populației la nivel județean și a îmbunătățirii calității mediului, prin conformarea cu prevederile acquis-ului european și a angajamentelor asumate prin sectorul de mediu.

De asemenea, investiția vizează creșterea ratei de reciclare a deșeurilor municipale la nivelul județului Ialomița prin achiziția de echipamente si dotări pentru colectarea separată a deșeurilor reciclabile și conștientizarea populației cu privire la colectarea separată;

Un alt scop al acestui proiect este creșterea standardelor de viață și de mediu din județul Ialomița prin extinderea și consolidarea unui sistem eficient de colectare a deșeurilor care să respecte standardele de conformitate cu cerințele UE privind protecția mediului și angajamentele asumate de România în domeniu prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană;

Totodată, crearea bazelor pentru un sistem durabil de management al deșeurilor în județul Ialomița prin îmbunătățirea modalităților de colectare și gestionare a deșeurilor, în conformitate cu practicile și politicile UE reprezintă o altă miză a acestui proiect.

Valoarea totală a proiectului (inclusiv TVA): 112.025.295,97 lei

Valoare rambursabilă este de 73.804.900,69 lei, fiind compusă din:64.014.454,75 lei grant UE (85%) și 9.790.445,94 lei contribuție buget de stat (13%)

Valoarea contribuţiei proprii:  38.220.395,28 lei, compusă din:

1.506.222,56 lei (fără TVA) reprezentând 2% din valoarea deficitului de finantare a proiectului

18.827.780,91 lei  (fără TVA) reprezentând  20% contribuție cf. art. I alin 2, Ordin 2162/29.08.2022

17.886.391,91 lei contravaloare TVA (recuperabil).

Astfel, vor fi achiziționate 185.236 de bucăți de pubele de 120 de litri, care vor fi repartizate gospodăriilor în vederea implementării sistemului de gestionare pe patru fracții.

Vor mai fi cumpărate 1860 de bucăți de containere de 1.1 mc, 97 de bucăți de containere  5 -7 metri cubi, 20 de containere de 36 mc și zeci de autogunoiere.

 

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*