Cetățenii județului Ialomița au avut ocazia să afle dacă sunt infectați cu virusul hepatitic B sau C, prin proiectul LIVE(RO)2-SUD

FOTO Institutul Clinic Fundeni

În cadrul Campaniei de testare pentru hepatitele virale din programul LIVE(RO)2-SUD derulată în județul Ialomița au fost testate 9.262 de persoane, dintre care 179 au fost depistate pozitiv la infecția cu virusurile hepatitice B sau C. Din totalul pacienților depistați pozitiv, 132 au infecția cu virusul hepatitic B (1,43% prevalență raportată la subiecții testați) și 47 infecția cu virusul hepatitic C (0,51%).

Cu o prevalență generală de 1,94% la infecțiile virale B și C, județul Ialomița se află în topul județelor cu o prevalență generală mai scăzută. Totuși, persoanele depistate pozitiv nu își cunoșteau condiția și, prin urmare, puteau transmite virusul, în special dacă vorbim de virusul hepatitic B atât în rândul persoanelor între 25 și 54 de ani, dar și al celor peste acestă vârstă.

Campania de testare din județul Ialomița a fost lansată în luna ianuarie 2023 și s-a încheiat la 31 iulie, derulându-se prin intermediul celor 30 de cabinete de medicină de familie afiliate, sub coordonarea doctorului Andreia Radu, președinte al Asociației Medicilor de Familie Ialomița, cu sprijinul autorităților publice locale și al Asociației Române Anti-Sida (ARAS), partenerul Institutului Clinic Fundeni în implementarea acestui proiect.

Dintre pacienții depistați, 136 au beneficiat de investigații medicale de specialitate și analize medicale în cadrul Centrelor de Prevenție înființate la Institutul Clinic Fundeni și Spitalul Universitar de Urgență București. Din cele 9.262 de persoane testate, aproape jumătate au fost din mediile vulnerabile, adică mediul rural sau alte categorii aflate la risc.

În mediul urban au fost testate 6.041 de persoane, dintre care au fost depistate 71(1,18%) având infecția cu virus hepatitic B și 25 cu virus hepatitic C (0,41%). În mediul rural au fost testate 3.221 de persoane și depistate 83, dintre care 61 cu virusul hepatitic B (1,89%) și 22 cu virusul hepatitic C (0,68%).

De remarcat că pentru județul Ialomița datele de prevalență generală raportate la populația testată în acest proiect evidențiază prezența virusului hepatitic B într-o proporție mai mare în rândul populației din mediul rural. Raportat la testările efectuate de către medicii de familie în acest județ, se observă că în rândul femeilor prevalența generală este de 1,83% (115 de persoane depistate pozitiv din 6.306 testate), semnificativ mai mare în cazul infecției cu virusul B, respectiv 1,24%, 78 de persoane depistate pozitiv) față de 0,59% (37 persoane depistate pozitiv) în cazul infecției cu virus hepatitic C.

În ceea ce privește bărbații, prevalența generală este de 2,17% (64 de pacienți depistați din 2.956 testați), predominând infecția cu virusul hepatitic B – pentru care au fost descoperite 54 de persoane (1,83% prevalență), comparativ cu doar 10 având virusul hepatitic C (0,34%). În ceea ce privește situația pe categorii de vârstă, în rândul populației active din segmentul 25-54 de ani infecția cu virusul hepatitic B este mai prezentă, prevalența rezultată fiind de 1,74%, 68 de persoane depistate. În această categorie, doar 16 pacienți au fost testați pozitiv pentru virusul hepatitic C (0,41%). În rândul subiecților peste 54 de ani, ratele de prevalență rămân mai mari pentru virusul hepatitic B, 1,28% (64 de persoane depistate), dublu față de virusul hepatitic C, 0,62% (62 de persoane depistate). În județul Ialomița nu a fost depistată nici o persoană sub 25 de ani cu virus hepatitic B sau C, fiind unul dintre puținele județe aflate în această situație pozitivă. Toate datele obținute în cadrul programului de testare sunt introduse în primul Registru Național de Hepatite (Sistemul Electronic de Evidență a Screeningului), care are deja în evidență peste 300.000 de persoane testate în urma derulării proiectelor LIVE(RO)2-SUD și LIVE(RO)2-EST.

Programul de screening este unul pilot, implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA și cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Prin proiectul ”LIVE(RO)2-SUD: Program regional de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C”, care se apropie de final, a fost realizat screening populațional în două regiuni de dezvoltare, mai precis Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia. Programul de screening se derulează etapizat, în perioada 2021-2023, în toate cele douăsprezece județe aparținând celor două regiuni de dezvoltare: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea. În prezent, sunt în derulare campaniile de screening din județele Călărași și Gorj, ultimele din proiect, care se vor încheia la 31 august.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*