AJFP Ialomița, despre înregistrarea fiscală a profesiilor libere

Computer.

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii interesați că prin OpANAF nr. 2021/2021 a fost aprobată Procedura de administrare a obligațiilor fiscale datorate de persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere.
Astfel, formularul 070 “Declarație de înregistrare fiscală pentru persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere” poate fi depus și prin mijloace electronice de transmitere la distanță.
De menționat faptul că în prezent, persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere care nu au obligația să se înregistreze în registrul comerțului nu pot solicita înregistrarea fiscală prin depunerea declarației de înregistrare fiscală prin mijloace electronice de transmitere la distanță.
În cazul acestei categorii de contribuabili, declarația de înregistrare fiscală poate fi depusă atât prin intermediul serviciului “Spațiul privat virtual” (SPV), dacă persoana fizică care solicită înregistrarea fiscală este utilizator al acestui serviciu, identificată prin NPOTP (nume, parolă și cod de autentificare de unică folosință), cât și cu semnătură electronică calificată, utilizând site-ul ANAF.
Ulterior înregistrării fiscale, persoana fizică care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere se va identifica în relația cu organul fiscal pentru a depune cereri, înscrisuri sau documente la organul fiscal, prin mijloace electronice de transmitere la distanță, numai cu certificate calificate, potrivit art. 80 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură fiscală.
Prezentul ordin intră în vigoare în 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial nr. 242 din 21 martie 2024.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*