AJFP Ialomița anunță noi scutiri în domeniul fiscal

Sigla ANAF

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii despre faptul că a fost introdusă o nouă scutire de la plata impozitului pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor, respectiv, scutirea de la plata impozitului pentru aceste venituri, obținute de angajații din sectorul agricol și din industria alimentară. Scutirea se va aplica în intervalul 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2028.

Scutirea de la plata impozitului pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor obținute de angajații din sectorul agricol și din industria alimentară se va aplica conform procedurii aprobate prin ordin al ministrului Finanțelor.

Pentru a se putea aplica scutirea, angajatorii trebuie să realizeze cel puțin 80 la sută din cifra de afaceri din activități din sectorul agricol și/sau din industria alimentară.

O altă condiție este ca salariu lunar, corespunzător unui program de lucru normal de opt ore/ zi, să fie situat între 3.000 de lei și 30.000 de lei.

Angajații din sectorul agricol și din industria alimentară, în condițiile de mai sus, vor beneficia și de următoarele facilități:

  • reducerea cotei de contribuție de asigurări sociale (CAS) cu 3,75 puncte procentuale;
  • exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), persoanele fiind asigurate sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

În intervalul 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2028, angajatorii din sectorul agricol și din industria alimentară vor beneficia și de o cotă redusă de contribuție asiguratorie pentru muncă (CAM), la nivelul cotei care se face venit la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale constituit în baza Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, cu modificările ulterioare.

În anul 2022, această cotă este de 0,27 la sută, echivalentul a 12 la sută (din 2,25 la sută cota standard CAM) ce reprezintă cota care se face venit la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale constituit în baza Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, cu modificările ulterioare, stabilită conform Legii nr. 317/2021 – Legea bugetului de stat pe anul 2022.

Prin derogare de la prevederile Codului muncii, până la sfârșitul anului 2028, pentru sectorul agricol și în industria alimentară, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună.

Legea intră în vigoare la trei zile de la data publicării și se aplică începând cu veniturile aferente lunii iunie 2022.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*