VIDEO Cătălin Grigore, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița: „Intenția Consiliului Județean Ialomița este de a colabora cu fiecare UAT în parte, pentru a implementa proiecte care să dezvolte turistic și agroturistic localitățile din județ”

Cătălin Grigore. FOTO Paul Alexe

Strategia de Dezvoltare a județului Ialomița 2021-2027 a Consiliului Județean Ialomița pune un accent deosebit pe posibilitatea de valorificare a potențialului turistic și agroturistic în zona localităților riverane Brațului Borcea al Dunării. Este vorba despre o idee mai veche, dar care n-a fost pusă în aplicare până în prezent, însă actuala conducere a CJ Ialomița este decisă să miște lucrurile din loc. Iar un prim obiectiv este cel pentru care CJ Ialomița și Primăria Municipiului Fetești au deschis un parteneriat.

„În primul rând, este o trecere la fapte, așa cum am spus în momentul în care a fost aprobat parteneriatul dintre Consiliul Județean Ialomița și Primăria Municipiului Fetești, prin care se va pune în valoare un obiectiv părăsit, existent de foarte multă vreme, peste 35 de ani, pe teritoriul UAT Fetești.

Este un obiectiv cu un potențial deosebit, identificat atât de către oamenii din CJ Ialomița, cât și de cei din primăria Fetești, dar și de către locuitorii din municipiul Fetești, de către posesorii de ambarcațiuni existenți în zonă, cel puțin 100 numai în Fetești, dar și prin interesul arătat de către cetățenii din alte zone ale țării.

Din păcate, lipsește infrastructura necesară pentru a adăposti ambarcațiunile pe care aceștia le dețin, capacitatea de a le lansa la apă și a le recupera sau, pur și simplu, ancorarea acestora pentru o perioadă mai îndelungată, astfel încât să nu necesite transportul pe distanțe mai lungi”, a explicat, pentru ILnews, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Cătălin Grigore.

Deoarece în prezent nu există surse europene de finanțare pe această direcție de dezvoltare a infrastructurii, Consiliul Județean a decis să se implice și să finanțeze din bugetul județului proiectul demarat la Fetești, unde, în momentul de față există un singur punct de acostare, privat.

„În cadrul parteneriatului, județul Ialomița contribuie cu 293 de mii de lei, din bugetul prorpiu, iar UAT Fetești cu 100 mii lei, bani ce vor fi cheltuiți pentru refuncționalizarea acestui golf, extrem de primitor pentru ambarcațiunile de agrement, cu dimensiuni mici și medi, dar chiar și mai mari, până la 12 metri.

Se crează astfel o primă etapă de dezvoltare, urmând ca în etapa a doua, care rămâne la latitudinea UAT Fetești, care este deținătorul terenului respectiv, să depună un nou proiect care să presupună dotarea cu acele flotoare care să facă accesul mai ușor la nave, plus alte lucruri care înseamnă valoare adăugată zonei respective, inclusiv prin găzduirea de diverse evenimente”, spune Cătălin Grigore.

În afara obiectivului din municipiul Fetești, Consiliul Județean Ialomița și-a anunțat disponibilitatea de a sprijini orice proiect similar venit din partea UAT-urilor riverane.

„Ca element de noutate, pentru că nu vorbim doar despre un sprijin acordat Feteștiului, ci întregii zone, dorim să promovăm un proiect pentru un obiectiv de investiție similar, care ar urma să aibă loc la Stelnica, comună aflată în imediata vecinătate a municipiului Fetești. Este un plan pe care îl avem împreună cu primăria pentru a realiza un ponton de acostare pentru motonave care parcurg fluviul Dunărea, din Delta Dunării până în zona de vest a Europei.

Acesta va fi un punct de acostare public, care va avea toate facilitățile necesare, cu o mică sală de primire, grupuri sanitare, cu posibilitatea de acostare pentru navele de agrement, deci un mic terminal. Este un obiectiv nou, pe care primăria Stelnica, cu sprijinul masiv al Consiliului Județean Ialomița, o să-l implementeze. Urmează a fi realizat într-un șantier naval, urmeează o procedură de achiziție și este un alt pas care să arate deschiderea și angajamentul nostru practic de a sprijini această dezvoltare a unei zone lăsate un pic deoparte în ultima perioadă”, a dezvoluit vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița.  

Pe lângă punctele de acostare de la Ferești și Stelnica, Consiliul Județean dorește să realizeze proiecte în parteneriat cu alte patru primării din localități riverane Brațului Borcea.

„Nu vrem să ne oprim aici, județul Ialomița mai are și alte localități de-a lungul brațului Borcea, fie că vorbim despre Bordușani, Făcăieni, Vlădeni sau Giurgeni, iar această intenție a noastră de a colabora cu fiecare UAT în parte, pentru a dezvolta turistic și agroturistic zona respectivă, este egală pentru fiecare din aceste localități. Așteptăm proiecte, inițiative, din partea lor”, a mai spus Cătălin Grigore.

Realizarea acestor proiecte ar urma să deschidă noi oportunități de punere în valoare a patrimoniului turistic și cultural al județului Ialomița.

„Toate aceste lucruri sunt legate între ele. După cum știți, avem proiecte europene care au în vedere refacerea patrimoniului cultural al județului nostru, fie că vorbim despre Conacul Bolomey, de Biserica de lemn, locuri care vor fi puse la dispoziția turiștilor, care pot fi preluați din aceste puncte de acostare și duși pentru a vedea obiectivele județului și nu cum se întâmplă în prezent, când turiștii sunt preluați de aici și duși să viziteze obiective din județul Constanța sau din Delta Dunării. Încercăm să legăm toate aceste lucruri, într-un fir logic, astfel încât să fie benefice și pentru județul Ialomița”, a concluzionat vicepreședintele CJ Ialomița.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*