VIDEO 2023, un an cu provocări ambițioase pentru județul Ialomița. Consiliul Județean vrea să vadă finalizată modernizarea Spitalului Județean din Slobozia

Cătălin Grigore, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița. FOTO Cristina Sîmbeteanu

Anul 2022, deși a însemnat finalul pandemiei de coronavirus, a debutat marcat de conflictul început de Rusia împotriva Ucrainei, fapt care a generat reacții economice adverse în lanț pentru întreaga Europă, inclusiv pentru România. Iar neajunsurile generate de criza energetică, scumpirea carburanților nu au rămas fără ecou asupra proiectelor aflate în derulare la nivelul fiecărui județ din țară.

Ialomița este unul dintre județele unde Consiliulul Județean s-a văzut nevoit să reconfigureze căile de parcurs ale investițiilor aflate în proiect sau în derulare. Vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Emil – Cătălin Grigore, a sintetizat, pentru ILnews, impactul evenimentelor majore ale anului asupra demersurilor instituției pe care o reprezintă.

„Într-adevăr, am avut și noi partea noastră de provocări ca și Consiliu Județean, atât în ceea ce privește obiectivele de investiții care au trebuit reevaluate, unele dintre ele, ca valoare și, în măsura în care s-a putut, au fost puse în acord cu noile valori ale prețului la combustibil, să spunem sau la energie. Acest lucru s-a întâmplat cu anumite obiective de investiții – aproape toate -, iar în ceea ce înseamnă partea de viață socială, într-adevăr, de la angajații Consiliului Județean, care primesc și ei un salariu și al căror trai a devenit mai dificil în ultima vreme, lucru pe care noi am încercat chiar astăzi (n.red – 15 decembrie), în ședința de consiliu județean, să îl corectăm, aducând un plus la salariul fiecăruia dintre cei care au funcții executive”, explică Grigore votul unanim favorabil exprimat de consilierii județeni privind majorarea salariilor angajaților CJ Ialomița.

Vicepreședintele Consiliului Județean face însă precizarea că nu este vorba despre o majorare generalizată a salariilor din instituție, ci este strict o măsură menită să ridice nivelul de trai al angajaților cu remunerațiile cele mai mici. În cazul consilierilor președintelui ori ale staff-ului din cadrul cabinetelor celor doi vicepreședinți, salariile funcționarilor rămân neschimbate deocamdată.

În numele conducerii Consiliului Județean Ialomița, Cătălin Grigore și-a exprimat dorința ca anul care vine să fie unul lipsit de crize, pe cât posibil și care să permită finalizarea cât mai rapidă și în bune condiții a proiectelor cu finanțare europeană, al căror termen limită este decemebrie 2023.

„Pentru că mai ales anul 2023 este anul provocării finale pentru ceea ce a însemnat exercițiul financiar 2014 – 2020. Și trăim cu toții, nu doar Ialomița, Consiliul Județean, orice UAT și chiar la nivel național, cu această sabie a lui Damocles deasupra capului. Decembrie 2023 este punctul final pentru toate obiectivele de investiții pe fonduri europene, care trebuie finalizate, astfel încât să nu existe partea negativă a monedei, ca să spun așa și anume terminări de investiții în 2024 strict din banii UAT-urilor sau și mai rău după aceea returnarea valorii proiectelor”, atrage atenția vicepreședintele CJ Ialomița.

Administrația județului Ialomița își propune, de asemenea, ca, în 2023, să profite și de finanțările care ar putea fi accesate prin proaspăt lansatul Program Operațional Regional pentru Regiunea Sud-Muntenia, despre care Cătălin Grigore spune că se va realiza proiectul votat în ședința de CJ de pe 15 decembrie privind refacerea unui drum de circa 50 de kilometri, „de la limita județului Călărași până la limita cu județul Brăila, care taie județul de la sud la nord, un drum cu multe porțiuni de pământ, de fapt ultimul care ar mai avea porțiuni de pământ și care nu a beneficiat de atenția cuvenită și care, prin programul operațional următor va fi asfaltat de la un capăt la celălalt și care, de asemenea, are și un pod pe traseul său, podul de la Bucu. Toate aceste lucruri ne fac pe noi să mergem cu motoarele în plin, chiar dacă este final de an”,  a mai declarat Cătălin Grigore.

Acesta continuă, vorbind despre alte câteva proiecte importante de pe agenda instituției pe care o conduce și pentru care se dorește o accelerare cât mai consistentă. Din acest motiv, Consiliul Județean Ialomița nu se pregătește de vacanță la final de decembrie, ci lucrează intens și urmează să se reunească din nou în ședință pentru a supune la vot noi proiecte care nu  suportă amânare până după Anul Nou.

„Sunt numeroase apeluri pe PNRR care au capătul de apel pe 30 decembrie și care sunt pregătire și așa cum iarăși anunța domnul președinte, vom mai avea o ședință luna asta, ca să aprobăm aceste proiecte pe care le avem în pregătire, proiecte mari, proiecte precum achiziția de gunoiere pentru  SC ADI ECOO 2009, compania care se ocupă cu gestionarea deșeurilor și la care Consiliul Județean este acționar majoritar.

Este un proiect foarte mare, de zeci de milioane de euro. De asemenea, realizarea stației de tratare mecano-biologică pe care noi ne-am propus-o. Am cumpărat terenul pe care urmează să fie amplasată și, de asemenea, este un proiect de peste 60 de milioane de euro. Toate aceste lucruri noi le avem în pregătire. Suntem pe ultima sută de metri și vor fi supuse atenției consilierilor județeni până la sfârșitul anului, așa cum avem și alte proiecte pe care dorim să le termin și să le și depunem până la finalul anului”, a mai spus Cătălin Grigore, pentru ILnews.

Un punct forte al adminstrației județene din Ialomița, invidiat de altfel în județele învecinate, este Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița (ADI IL). Despre această instituție, vicepreședintele CJ Ialomița se exprimă în următorii termeni:

„ADI IL este un succes administrativ și un exemplu de a pune umărul, din partea tuturor UAT-urilor și de implicare din partea Consiliului Județean care este contributorul financiar principal în cadrul programului județean de dezvoltare locală pentru a finanța obiecte care ar fi mai greu să găsească finanțări în alte zone naționale, europene sau pe PNRR. De asemenea, a crescut și viteza punerii în practică a acestor proiecte, pentru că, de ce să nu recunoaștem, în general se suferă de la momentul idee de proiect până la momentul tăiere de panglică a acelei idei puse în practică, trec mult prea mulți ani, iar Asociața de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița a arătat că se poate și mai bine”.

Grigore punctează faptul că așteptări similare există și de la Programul Operațional Regional următor, iar descentralizarea din cadrul programului să contribuie la accelerarea termenelor de implementare a proiectelor.

„Strict legat de ADI IL, 2023 este anul în care vom lansa un nou apel. 2022 a fost un an de pauză, iar în 2023 vom lansa un nou apel pentru toate localitățile membre în ADI IL care va trebui să vină fiecare cu un proiect, finanțarea acestuia este garantată, nu este o procedură competitivă. Probabil în luna februarie, dacă vom avea bugetul aprobat și finanțarea către ADI IL acordată – și toată lumea a avut un an la dispoziție să se pregătească. În mod normal, ar putea depune proiecte mature, la fază de proiect tehnic sau măcar de documentație de avizare a lucrărilor de intervenție și să treacă repede la execuție, astfel încât, până în 2024 să le și concretizeze efectiv în teren”, consideră Cătălin Grigore.

Un alt proiect de amploare al Consiliul Județean Ialomița în constituie și modernizarea Spitalului Județean din Slobozia. Despre acest proiect de interes major pentru ialomițeni, Grigore afirmă că nu întâmpină dificultăți de ordin financiar, însă este tocmai unul dintre proiectele care au trebuit reconfigurate, în urma efectelor economice generate și la noi în țară de criza provocată de Rusia după atacarea Ucrainei.

„Trebuie spus de la bun început că nu există probleme financiare. Consiliul Județean are în integralitate sumele pentru toate cele cinci obiective de investiții care sunt în acest moment în derulare, fie că vorbim de blocul operator, fie că vorbim de modernizarea incintei spitalului, care sunt prin Programul Național de Dezvoltare Locală, fie că vorbim de ambulatoriu sau de unitatea de primiri urgențe care sunt prin Programul Operațional Regional. Fie că vorbim de viitoarea clădire multifuncțională a cărei finanțare o putem asigura oricând din creditul pe care îl are contractat Consiliul Județean și care are banii gata pregătiți pentru a putea fi (n.red – folosiți), dar nu va fi cazul, pentru că acest obiectiv va fi finanțat fie prin PNRR, fie prin Banca Europeană pentru Investiții.

Din punct de vedere financiar nu este absolut nicio problemă. Și mâine, dacă aceste obiective de investiții ar fi gata și ar veni constructorul să spună că le-a terminat, noi am fi gata să le plătim în secunda următoare. Sunt provocări constructive, date fie de vreme, fie de ce vorbeam la început, despre creșteri de prețuri, dar nu este nimic nerezolvabil. Noi avem o comunicare permanentă cu antreprenorii și există și din partea lor foarte multă bună credință, suntem convinși de acest lucru și orice sincopă ar apărea, noi comunicăm imediat și găsim soluții”, dă asigurări vicepreședintele CJ Ialomița.

De altfel, afirmă social-democratul Cătălin Grigore, proiectul de suflet pe care își dorește să îl vadă realizat în 2023 este tocmai Spitalul Județean din Slobozia.

„Spitalul este un termen general, însă presupune ca măcar cele patru proiecte care sunt, în acest moment, în derulare să fie finalizate: ambulatoriul pe fonduri europene, UPU pe fonduri europene, blocul operator și modernizarea incintei, care sunt prin Programul Național de Dezvoltare Locală, să fie finalizate”, își arată optimismul vicepreședintele Consiliului Județean.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*