Principalele etape ale drumului pâinii, într-o expoziție la Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia

Principalele etape ale drumului pâinii, în cadrul expoziției „De la brazdă la cuptor”. FOTO Facebook Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia

Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia va găzdui, începând din 17 septembrie, expoziția „De la brazdă la cuptor”, care prezintă principalele etape ale drumului pâinii, începând cu lucrul pământului, până la măcinatul grâului la moară, frământatul aluatului şi coacerea pâinii în cuptorul tradițional.

Expoziția prezintă ciclul lucrărilor agricole, evoluând în strânsă legătură şi determinare cu succesiunea anotimpurilor, cu lupta repetitivă a țăranului cu natura, transpusă în obiceiuri și ritualuri menite să asigure protecția culturilor şi obținerea unor recolte bogate.

Până la începutul secolului al XX-lea, agricultura se caracteriza mai mult prin continuitate decât prin evoluție, perfecționările aduse metodelor şi uneltelor de lucru având o evoluție lentă. Sunt expuse uneltele cu care țăranii lucrau în agricultură, la cultivarea pământului, unelte care s-au perfecționat de-a lungul timpului – plugul, grapa, sape, plivitori, greble, îmblăcie, seceri, furci şi instalații folosite la măcinarea şi depozitarea semințelor.

Din expoziția „De la brazdă la cuptor” aflăm că etapele de lucru începeau cu munca pământului, aratul cu plugul, grăpatul cu grapa şi tăvălugul, semănatul cu mâna, seceratul cu secera din oțel şi coasa, treieratul cu îmblăciul sau tăvălugul şi se încheiau cu vânturatul grâului cu lopeți speciale sau cu vânturători.

Pentru obținerea făinii, grâul era măcinat la moară, iar ultima fază în obținerea pâinii era frământatul aluatului şi coacerea la cuptor. Fiecare etapă în prepararea pâinii era însoțită de ritualuri şi de credința că nimic nu se făcea dacă nu era sfințit în prealabil. Simboluri ale vieții, pâinea şi grâul, erau consacrate religios, fiind întâlnite la toate sărbătorile şi evenimentele din viața omului.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*