La inițiativa Consiliului Județean Ialomița, primul premier al României moderne, Barbu Catargiu, va avea un bust în comuna Maia

Primul premier al României moderne, Barbu Catargiu, va avea un bust în comuna ialomițeană Maia. FOTO Facebook Primăria Maia

Reprezentanții Consiliului Județean Ialomița, alături de cei ai localității Maia, au decis să cinstească memoria primului premier al României moderne, Barbu Catargiu, căruia îi va fi realizat un bust ce va fi ridicat în mijlocul comunei.

Investiția se ridică la 150.000 de lei și a fost aprobată în ședința Consiliului Județean Ialomița din data de 20 aprilie.

„Se aprobă asocierea Unității Administrativ Teritoriale Județul Ialomița cu Unitatea Administrativ Teritorială Maia în vederea realizării în comun a unui monument comemorativ bust și soclul aferent reprezentându-l pe Barbu Catargiu, <<Întâiul Prim-ministru al României moderne>> cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la numirea sa în funcție, după recunoașterea unirii depline a Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești”, se arată în hotărâre CJ Ialomița.

Conform proiectului de hotărâre, bustul și soclul aferent vor fi amplasate în localitatea Maia, la intersecția DJ 101U cu DJ 101B, pe terenul aflat în domeniul public al județului Ialomița. Consiliul Județean Ialomița va aloca suma de 100.000 de lei, iar diferența va fi acoperită de autoritățile locale ale comunei Maia. CJ Ialomița, prin Direcția Achiziții și Patrimoniu, va organiza un „concurs de soluții” pentru executarea acestei statui. Ocupanții locurilor doi și trei vor primi premii în bani, 3.000 de lei, locul doi, respectiv, 2.000 de lei locul trei.

„Scopul realizării acestei opere de artă o reprezintă atât o aducere aminte a meritelor politice ale primului prim-ministru al României, devenit ialomițean, cât și o menținere vie pentru actuala generație și a celei viitoare a personalităților ialomițene care au influențat evenimentele istorice ulterioare Unirii Principatelor Române de la 1859”, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Ialomița.

Cariera politică a lui Catargiu a început în anul 1837, când a devenit membru în Adunarea Obștească a Țării Româneşti. Fiind unul dintre fruntașii conservatori din Muntenia, Catargiu a avut

importante activități unioniste. La 22 ianuarie 1862, după recunoaşterea unirii depline a Principatelor Unite ale Moldovei şi Țării Româneşti, este format primul Guvern al României, primul prim-ministru fiind desemnat Barba Catargiu. În timpul acestei guvernări au fost luate importante măsuri pentru unificarea administrativă a noului stat. Este asasinat la 22 iunie 1862, în Dealul Mitropoliei din București.

Barbu Catargiu a devenit ialomițean prin adopție, după ce a cumpărat în localitatea Maia un domeniu alcătuit dintr-un castel, un parc și o biserică. Pentru amenajarea parcului, Catargiu l-a angajat pe fostul director al Grădinilor Imperiale din Viena, peisagistul Wilhelm Mayer, căruia i-a încredințat misiunea de a crea împrejurul conacului un parc fabulos, ceea ce s-a și întâmplat. El este înhumat în biserica de pe domeniul de la Maia.

„Consiliul Judeţean Ialomița, împreună cu Primăria comunei Maia, doresc să aducă un omagiu unei personalități politice de marcă ce şi-a desfăşurat activitatea în politica națională şi care are legături profunde cu județul Ialomița, unde a deținut o frumoasă proprietate şi unde îşi doarme somnul de veci”, au mai transmis sursele citate.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” cu Cavoul lui Barbu Catargiu. FOTO Direcţia Judeţeană pentru Cultură Ialomiţa

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*