Pompierii ialomițeni atrag atenția asupra pericolului reprezentat de dioxidul de carbon acumulat în spațiile unde mustul este pus la fermentat

Imagine de Julia Casado de la Pixabay

Este culesul viilor, iar pompierii ialomițeni atrag atenția la dioxidul de carbon acumulat în beciurile sau spațiile închise unde mustul este pus la fermentat.

Potrivit reprezentanților ISU Ialomița, în fața butoaielor pline cu must pe cale să se transforme în vin, oamenii nu prevăd pericolul care îi pândește. Astfel, în lipsa oxigenului din aceste spații închise (beciuri, magazii sau alte încăperi), dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentație se transformă în monoxid de carbon, gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie și constituie o otravă puternică. Totodată, acesta se amestecă ușor cu aerul, drept pentru care se răspândește foarte rapid în încăperea în care se produce.

În funcție de durata de expunere și concentrația de monoxid de carbon din aer, simptomele intoxicației cu acest gaz pot fi de la dureri de cap, amețeli și somnolență la convulsii, comă și chiar deces. De cele mai multe ori, victime devin și persoanele care încearcă să îi salveze.

Pentru a evita cazurile de intoxicație cu monoxid de carbon, acumulat în spațiile închise, pe timpul fermentării mustului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului Ialomița vă recomandă:

  • nu puneți mustul la fermentat în spații închise;
  • nu intrați în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilație corespunzătoare;
  • anunțați pe cineva că veți intra într-o astfel de încăpere;
  • verificați concentrația de oxigen din încăperea în care intrați. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezența acestuia este prin aprinderea unei lumânări, în cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;
  • sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice;
  • nu intrați în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecție, pentru că este posibil să vă intoxicați și dumneavoastră;
  • sunați la 112 în orice astfel de situație.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*