IȘJ Ialomița, despre cum se face înscrierea copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2021 – 2022

Inspectoratul Școlar Județean Ialomița. FOTO IȘJ Ialomița

Ministerul Educației a publicat Ordinul nr. 3473/10.03.2021 privind aprobarea Metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2021-2022 și a Calendarului înscrierii.

Activitățile au debutat în data de 17 martie prin publicarea circumscripțiilor școlare și a planului de școlarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învățământ, inclusiv pe site-ul acesteia și pe site-ul inspectoratului școlar.

În perioada 29 martie – 28 aprilie 2021, părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali vor completa/depune/transmite cererile-tip de înscriere. Cererile vor putea fi transmise online sau depuse la unitatea de învățământ la care aceștia solicită înscrierea copiilor.

Prima etapă de înscriere în învățământul primar se va desfășura în perioada 10-20 mai 2021, astfel:

  • 10-11 mai 2021: procesarea de către comisia națională a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea copiilor la școala de circumscripție;
  • 11-18 mai 2021: procesarea la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/transmise de părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere;
  • 20 mai 2021: afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere.

A doua etapă de înscriere în învățământul primar (21 mai-10 septembrie):

  • 21 mai 2021: comunicarea, prin afișare la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborate de inspectoratul școlar;
  • 24 mai-31 mai 2021: depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă;
  • 4 iunie 2021: afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale pentru clasa pregătitoare.

În perioada 1-10 septembrie 2021 sunt prevăzute centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților/tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.

„O noutate în acest an o reprezintă evaluarea dezvoltării copiilor și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar a celor care împlinesc vârsta de șase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021, pentru cei care au frecventat grupa mare din învățământul preșcolar, activitate care, în acest an intră în responsabilitatea grădiniței la care aceștia au fost înscriși. Pentru cei care nu au frecventat grădinița sau au revenit din străinătate, evaluarea va fi făcută de către CJRAE Ialomița după o programare care va fi publicată în data de 18 martie”, au transmis reprezentanții IȘJ Ialomița.

Evaluarea nivelului de dezvoltare a copiilor care nu au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate, în vederea înscrierii în învățământul primar, se va realiza în perioada 22 martie – 27 aprilie 2021, în următoarele centre stabilite la nivelul județului Ialomița:

  1. Slobozia – Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Ialomița
  2. Urziceni – Școala Gimnazială ”I.H. Rădulescu” Urziceni
  3. Fetești – Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” Fetești
  4. Țăndărei – Liceul Teoretic ”Paul Georgescu” Țăndărei

Evaluarea nivelului de dezvoltare a copilului se va realiza în prezența părintelui/tutorelui legal instituit/reprezentantului legal care îl însoțește. Părintele/tutorele legal instituit/reprezentantul legal nu poate interveni în procesul de evaluare.

În județul Ialomița sunt prevăzute 120 de clase și 2215 de locuri la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2021-2022, dintre care 107 locuri sunt alocate pentru alternativa Step by Step.

Toate informațiile utile pentru înscrierea copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2021-2022 se găsesc pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Ialomița, la secțiunea dedicată: http://www.isjialomita.ro/index.php/invatamant-primar

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*