FOTO VIDEO Un teren de sport multifuncțional a fost inaugurat în comuna Sudiți. Președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru: “Prin acest teren de sport contribuim la sănătatea copiilor”

Terenul de sport din comuna Sudiți. FOTO Adrian Boioglu

Semne bune anul are dacă ne uităm în comuna Sudiți care deja a dat gata două proiecte de investiții menite a face viața localnicilor mai ușoară și mai confortabilă. Începând de ieri, localnicii din Sudiți au un teren de sport sintetic dotat cu tot ce-i trebuie, dar și o stradă modernizată după un proiect făcut ca la carte.

“Acest teren, pe timpuri era o pistă betonată și copiii se accidentau pe ea. Acum avem gazon artificial, este adus din Italia nu este un gazon din China, mai ieftin, deci constructorul a făcut o lucrare foarte bună” spune cu mândrie Vasile Șincan, primarul comunei Sudiți.

Terenul de sport multifuncțional are 820 de metri pătrați, este acoperit cu gazon sintetic și a fost amenajat în incinta școlii gimnaziale Apostol D. Culea. E prevăzut cu două tribune modulare de 24 de metri pătrați și este împrejmuit cu plasă metalică împletită. Este multifuncțional pentru că miniporțile lui se pretează și pentru fotbal și pentru handbal și are și fileu de tenis.

“Când l-am inaugurat cu copiii Școlii Gimnaziale Sudiți, am făcut o competiție de fotbal cu o echipă a școlii și cu o echipă de la Unirea Slobozia, și au fost foarte entuziasmați. În continuare ne dorim să dezvoltăm astfel de competiții la nivel local, chiar și o cupă a satului Sudiți. Fiind un teren multifuncțional, îmi doresc să inițiez copiii și pe tenis de câmp. O să căutăm un specialist în domeniu să vină să constate câți copii au îndemânare pentru acest sport” explică primarul Vasile Șincan.

Cinci luni a durat construcția terenului de sport, iar constructorul s-a mișcat repede și bine. Valoarea proiectului a fost de 250.000 lei din care 200.000 lei au venit ca finanțare nerambursabilă prin Programul Județean de Dezvoltare Locală Ialomița. Primăria din Sudiți a întocmit proiectul așa cum trebuie, iar “județul” l-a aprobat fără probleme.

“Trebuie să finanțăm sănătatea și prin acest teren de sport cu siguranță contribuim la sănătatea copiilor din județul nostru. Trebuie să finanțăm educația și prin sport ne educăm. Decizia de a finanța un proiect sau altul ține de autoritatea publică locală, de consultarea publică ce ar trebui făcută cu cetățenii, dar după cum observați arată foarte bine acest teren de sport.

Eu am fost sportiv de performanță: am practicat caiac-canoe în perioada în care era și Patzaichin în activitate și Dâba și Simionov și marii caiaciști ai României. Îmi place sportul, am jucat și fotbal, am făcut și lupte mai nou când am timp liber, o dată pe an de Bobotează mai merg și la echitație, joc și tenis de câmp… Da, îmi place să fac sport, dar din păcate în ultimii trei ani n-am mai avut timpul necesar” a declarat pentru IALOMIȚA NEWS președintele Consiliului Județean, Victor Moraru.

Primăria Sudiți s-a mișcat repede cu proiectul și cu realizarea lui pentru că avea experiența unei alte lucrări: modernizarea străzii Preot Gheorghe Decu pe o suprafață de 2.265 mp. Valoarea proiectului a fost de 326.000 lei din care 200.000 lei au venit ca finanțare nerambursabilă prin Programul Județean de Dezvoltare Locală Ialomița, iar restul de 126.000 de lei de la bugetul comunei Sudiți. Durata de implementare a proiectului a fost de 12 luni.

“A fost al doilea proiect pe care l-am depus prin Asociația de Dezvoltare Ialomița, noi am depus și în 2018 pe asfaltare/modernizare a unui drum din localitate, iar în 2019 deja știam ce avem de făcut și ne-am mișcat foarte repede. L-am depus prin aprilie și după o lună de analiză a fost aprobat iar la sfârșitul anului l-am și executat” spune primarul Vasile Șincan.

Și strada și terenul de sport au fost finanțate de Asociația de Dezvoltare Intercomunintară Ialomița, o asociație din care fac parte majoritatea primarilor din județ. Asociația este un instrument administrativ gândit ca să miște lucrurile repede și să le pună pe picioare acolo unde primarii au nevoie de bani pentru construcții. E veche de 3 ani de zile și deja a dat roade în multe locuri din județ. Victor Moraru, explică:

“Am încercat ca să găsesc un mod de finanțare a autorităților publice locale care să nu mai fie dependent de o decizie strict a unei persoane. Consiliul Județean vine și alocă din bugetul propriu o sumă pentru proiecte și pentru această asociație, iar asociația care este condusă de primarii din județ, decide modul de finanțare a proiectelor, ce domenii se finanțează și valoarea co-finanțării din partea fiecăruia.

Cred că este cel mai democratic mod posibil de a aloca bani fără să existe suspiciunea că există preferințe politice, prietenii, preferințe administrative. Pentru mine personal aceste preferințe nu există pentru că eu sunt președintele Consiliului Județean Ialomița și sunt președintele tuturor cetățenilor, indiferent de culoarea lor politică.”

S-a văzut asta și în Săveni și în Frătilești, unde tot începutul de an a adus noul sistem de iluminat public. Prin proiectul de eficientizare a consumurilor energetice au fost înlocuite 166 de lămpi stradale în Săveni și 117 în Frătilești. Valoarea proiectului a fost 224.000 lei, din care 200.000 lei au venit că finanțare nerambursabilă prin Programul Județean de Dezvoltare Locală Ialomița. De acum încolo factura la curent va fi mai mică.

“Discutam de o asociație de dezvoltare care la acest moment finanțează 49 de proiecte în județul Ialomița. În 2018 s-a inițiat, primarii au căpătat încredere, în 2019 au venit mai mulți colegi care au depus proiecte, iar acum pentru anul 2020 sperăm să avem disponibilitatea financiară, pentru că anul acesta comparativ cu anul 2019 avem cu 60 de milioane de lei mai puțin repartizați prin bugetul național” explică Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița.

Județul Ialomița are pe rol multe programe de dezvoltare cum ar fi cel pentru copiii olimpici sau susținerea natalității. Anul 2020 va fi o provocare pentru toată lumea, însă autoritățile speră că vor echilibra sumele și lucrurile bune vor continua.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*