FOTO VIDEO Județul Ialomița dă startul unei noi ere în aviația românească. La Alexeni va fi construit primul aeroport independent energetic din lume

Conferință prilejuită de semnarea contractului pentru construirea Aeroportului Alexeni. FOTO Adrian Boioglu

Eveniment de anvergură, astăzi, pentru județul Ialomița, odată cu semnarea contractul de investiții pentru construirea și funcționalizarea Aeroportului Alexeni. La 70 de ani de la inaugurarea aerodromului militar Alexeni și la șapte ani de la intrarea acestuia în administrarea Consiliului Județean Ialomița, facilitatea se prefigurează într-o alternativă de top la aeroportul Otopeni.

„Este un început bun. Sunt deja șapte ani de când această proprietate a ajuns în patrimoniul Consiliului Județean. Acest transfer de proprietăți între Ministerul Dezvoltării și Consiliul Județean s-a realizat; era până la urmă o oportunitate și o obligație pentru noi de a încerca să găsim un investitor care să facă această investiție. Eu cred foarte mult în sistemul privat și cred că este important ca privatul să vină să dezvolte un astfel de obiectiv”, a susținut președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel.

În urma procedurii de licitație pentru atribuirea contractului de concesiune având ca obiect Concesionarea bunurilor proprietate publică pentru realizarea obiectivului investiții „Proiect de construirea și funcționalizarea Aeroportului Alexeni – județul Ialomița” a fost declarată câștigătoare oferta depusă de Consorțiul de companii Avant Airports SRL și Societatea Automagistral – Pivden SRL.

Avant Airports își propune să transforme zona într-un hub aerian modern, capabil să sprijine creșterea economică a regiunii, cu o investiție de circa 400 de milioane de euro și un plan de implementare estimat să dureze patru ani. Proiectul promite să aducă în România infrastructură de ultimă generație și servicii aeroportuare de înaltă calitate, după cum susțin chiar reprezentanții companiei.

„Sperăm că vom obține suportul autorităților locale să extindem pista la trei km și nu vom mai avea nicio limită, vom putea să primim orice avion, inclusiv jumbo jet cargo”, a declarat, în cadrul conferinței de presă de astăzi, Mircea Tudor, co-fondator al Avant Airports

Acesta mai promite că, dacă totul va decurge conform planului, primul avion cu pasageri va decola de pe Alexeni cel mai devreme în 2027.

„Ați asistat la semnarea constractului, declarațiile privind momentul în care se va da în funcțiune ține de investitori. Noi, ca autoritate publică județeană, o să le dăm tot concursul legal în a-i ajuta în implementarea acestui proiect. Dincolo de acest fapt, aeroportul Alexeni nu este numai pentru cetățenii județului Ialomița, n-are relevanță în această discuție. Ceea ce ne interesează pe noi este dezvoltarea industrială pe care o s-o aducă în zona de vest a județului, în zona localităților Alexeni și Urziceni această investiție, pentru că, pe orizontală, se vor dezvolta foarte multe alte activități conexe acestui aeroport”, a explicat, pentru ILnews, președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel. 

În decursul a 10 ani de la punerea în funcțiune, aeroportul va dispune de un terminal de pasageri de 30.000 de metri pătrați, capabil să facă față unui flux anual de 6,5 milioane de călători, precum și un terminal cargo de 20.000 de metri pătrați, pregătit să proceseze peste 10.000 de tone anual. Facilitățile proiectului mai includ o zonă de 30.000 de metri pătrați destinată reparației și mentenanței aparatelor de zbor, o academie de aviație, puncte de alimentare cu combustibil, birou vamal și un parc fotovoltaic menit să asigure independența energetică a aeroportului.

„Evident că începem cu partea de marfă, care este mai puțin acoperită în aeroporturile dimprejurul Capitalei și în paralel dezvoltăm și partea de pasageri. Aș vrea să fac o precizare foarte importantă. Dacă astăzi Alexeni este un punct relativ neimportant pe harta României, odată cu implementarea aeroportului va deveni un punct mult mai important. Avem în plan să construim primul aeroport pasiv din lume. După știința noastră, nu mai există astăzi un aeroport independent energetic. Avem un astfel de obiectiv și asta va pune Alexeniul pe harta lumii, nu doar a României, nici măcar doar a Europei. În contextul acesta, dorim să realizăm un proiect care va întruni toate standardele celui mai dur standard de certificare a proiectelor economice, iar ca să avem o dimensiune a acestui fapt, precizez că acum există în lume doar 12 clădiri cu certificat BREEAM Outstanding, din fericire pentru noi, una este a noastră, din Elveția, dar în România nu mai există niciuna, prima va fi la Alexeni”, a ținut să sublinieze Mircea Tudor.

Consiliul Județean Ialomița mai vine în sprijinul investitorului privat cu un proiect de reabilitare a drumului național care face accesul către aeroport. Costul șantierului se ridică la circa 5-6 milioane de lei, a mai spus președintele Marian Pavel, iar suma va fi decontată integral din bugetul instituției pe care o conduce.

Investiția de amploare în redarea funcționalității aeroportului de la Alexeni redeschide inclusiv discuția referitoare la relevanța înființări unei Organizații de Management al Destinației (OMD) la nivelul județului Ialomița, de vreme ce construcția unui aeroport de importanță națională este un factor capabil să crească fluxul turismului în zonă. Cu toate acestea, este de părere Marian Pavel, nevoia de înființarea a unui OMD nu trebuie privită neapărat într-o conexiune strânsă cu investiția de la Alexeni.

„De la aeroportul din București și până în Slobozia faci tot o oră și 20 de minute, de la Alexeni se fac 60 de minute. Aeroportul de la Alexeni va fi o alternativă necesară la ceea ce înseamnă aeroportul Otopeni, el fiind în proximitatea Bucureștiului, în proximitatea unei capitale de 2,5 milioane de locuitori vă dați seama că asta va deservi în principal și bineînțeles și locuitorii din Ialomița. Ceea ce înseamnă activitatea turistică și investițiile pe care le facem noi în zona asta suny promovate și vor fi periodic. De la conacele pe care le avem, de la traseul de la Manasia până la Piua Pietrei, toate lucrurile astea sunt promovate de Consiliul Județean pentru bucureșteni, pentru oamenii din proximitatea județului nostru”, a mai declarat Pavel.

Odată finalizată lucrarea, aeroportul Alexeni se va distinge ca fiind primul aeroport privat din România. Un avantaj îl constituie și amplasamentul său, la doar 66 km de București, fapt care îi permite să preia o parte semnificativă din fluxul traficului low-cost care, în prezent, suprasolicită infrastructura Aeroportului Otopeni.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*