FOTO VIDEO Consiliul Județean Ialomița s-a reunit în ședință. Președintele Marian Pavel confirmă că 95% dintre taxe rămân la același nivel

Marian Pavel, președintele CJ Ialomița. FOTO Cristina Sîmbeteanu

Consiliul Județean Ialomița s-a reunit joi, 15 decembrie, în ședință ordinară, cu un cvorum format din 29 de persoane, pentru a dezbate 14 proiecte inițiale de pe ordinea de zi, plus alte cinci înscrise pe lista suplimentară, aprobată de asemenea prin vot, la începutul reuniunii. Ședința, care s-a desfășurat în sala Europa a Consiliului Județean Ialomița, a durat circa 30 de minute, timp în care, președintele Marian Pavel a supus la vot fiecare proiect, toate fiind aprobate.

Dintre proiectele cărora le-a dat citit secretarul Județului Ialomița, Adrian Robert Ionescu, în cadrul ședinței poate fi enumerată o serie de decizii cu impact asupra locuitorilor de pe toată întinderea județului Ialomița.

Astfel, punctul 2 pe ordinea de zi inițială a vizat modificarea Hotărârii Consiliului Județean Ialomița nr. 6/25.01.2022 privind aprobarea repartizării pe bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale din județ a unor sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, pe anul 2022 și estimările pentru anii 2023 – 2025, cu modificările și completările ulterioare.

„Ca urmare a unei adrese primite din partea Administrației Județene a Finanțelor Publice Ialomița, prin care ne informează că, la nivelul județului Ialomița, au fost colectate sume mai mari din impozitul pe venit, decât cele prognozate inițial, se propune repartizarea pe bugetele locale a unei sume suplimentare de 594.640 de lei pe bugetele locale, potrivit anexei la proiectul de hotărâre”, a completat secretarul județului, înainte ca președintele CJ Ialomița să supună proiectul la vot.

Inițiativa a fost aprobată cu unanimitate de voturi din partea celor cu acest drept, prezenți în sală.

De asemenea, a fost supusă la vot și stabilirea taxelor și tarifelor din competența Consiliului Județean Ialomița, pentru anul următor, 2023. Conform informațiilor oferite în plenul ședinței de către secretarul județului, diferențele propuse sunt mici, în comparație cu anul curent.

„Sunt câteva modificări de taxe și tarife de închiriere a sălii de spectacole Europa, ca urmare a creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Câteva modificări minuscule legate de taxe și tarife pentru documente aflate în arhiva Consiliului Județean Ialomița, care trebuie multiplicate și distribuite către terți”, a specificat Adrian Robert Ionescu.

Odată cu aprobarea, prin unanimitate de voturi, a acestui proiect de pe ordinea de zi, se elimină, conform noii legislații, taxa percepută cetățenilor de instituțiile publice pentru multiplicarea de documente. Pe de altă parte, proiectul aflat pe ordinea de zi a CJ Ialomița prevede și dublarea tarifului pentru un bilet de acces la Muzeul Agriculturii, de la 4 la 8 lei.

„În rest, 95% dintre taxe rămân la nivelul prognozat în anul precedent”, a completat Ionescu.

Pe aceeași ordine de zi a ședinței de joi, 15 decembrie, s-a regăsit și punctul referitor la stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Ialomița și al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Ialomița. Proiectul a primit, de asemenea, vot unanim favorabil, salariile urmând să crească în concordanță cu grila stabilită prin legea 153/2017.

Supusă atenției consilierilor județeni a fost și aprobarea costului mediu lunar și a cuantumului contribuției lunare de întreținere a persoanelor vârstnice îngrijite în Căminul pentru persoane vârstnice „Ing. Vadim Rusu” comuna Balaciu și în Centrul pentru persoane vârstnice Fierbinți-Târg, județul Ialomița, pentru anul 2023.

Referitor la acest proiect, secretarul județului Ialomița a adus următoarele completări:

„Potrivit HG 1253/2022, standardele de cost pentru servicii sociale au fost majorate. Potrivit legii, suntem obligați să mergem cu costul mediu de întreținere la nivelul standardului minim de cost și anume 7.041 de lei pe lună pentru persoane dependente, pentru persoane semidependente 4.821 de lei și pentru persoane independente 3.633 de lei, lunar. Contribuția lunară de întreținere datorată de către persoanele vârstnice îngrijite în cele două centre de asistență socială din subordinea DGASPC Ialomița este stabilită la nivelul cheltuielilor efective realizate în cele două centre, în anul 2022, tot așa, pe trei grade de dependență (…).

Potrivit legislației în vigoare, aceste sume sunt plătite de către beneficiarii serviciilor, găzduiți în centrele de asistență socială, în cuantum de maxim 60% din valoarea pensiei pe care aceștia o au, diferența până la cuantumul contribuției lunare de întreținere se suportă de către susținătorii legali, dacă aceștia realizează venituri peste salariul minim garantat în plată la nivelul anului 2023. Aici este un amendament, când s-a redactat proiectul de hotărâre salariul minim brut pe țară era de 2.550 de lei, actualmente este de 3.000 de lei, potrivit unei hotărâri de Guvern adoptate acum câteva zile, drept pentru care amendamentul la asta se referă și anume 1.774 de lei net să aibă susținătorii legali. Dacă au venitsub această sumă, nu vor plăti contribuție pentru beneficiarii din centre”.

Odată cu aprobarea punctului 6 de pe ordinea de zi a ședinței ordinare de Consiliu Județean și anume stabilirea prețurilor medii ale produselor agricole, în vederea calculării veniturilor anuale brute obținute din cedarea folosinței bunurilor prin arendare, pe anul 2023, la de 1 ianuarie vor exista noi tarife pentru grâu, porumb, orz, rapiță și floarea-soarelui.

De asemenea, în urma voturilor unanime ale consilierilor județeni ialomițeni, Școala Profesională Specială „Ion Teodorescu” din Slobozia, precum și sala de spectacole „Europa” fac progrese din punct de vedere al documentației tehnice necesare pentru intrarea lor în lucrări de reabilitare termică.

Un motiv de bucurie există și pentru locuitorii comunei Rădulești. Joi, Consiliul Județean a aprobat cedarea, pentru 30 de luni, a unui tronson de drum județean din DJ 101B cuprins între km 51+321 – km 51+862 situat pe raza comunei Rădulești către primăria acestei localități care își propune ca, din bugetul local, să amenajeze trotuarele de pe acest tronson. Ulterior, sectorul de drum va reveni în administrarea Consiliului Județean Ialomița.

Pe ordinea de zi suplimentară a ședinței CJ Ialomița a figurat și rectificarea bugetului general al județului Ialomița pe anul 2022.

„Valoarea bugetului rectificat se cifrează la 320.880.000 de lei, cheltuieli 386.899.000, cu un deficit de 65.419.000 lei, care va fi acoperit din excedentul bugetar al anului precedent”, a mai completat secretarul județului Ialomița.

Rectificat va fi și bugetul de venituri și cheltuieli al Spitalului Județean de Urgență din Slobozia, aferent anului 2022. Bugetul rectificat ajunge la 158.392.500 de lei în ceea ce privește veniturile, în timp ce cheltuielile vor fi stabilite la 158.589.500 de lei, cu un deficit 197.000 de lei, care va fi suportat din excedentul anului 2021, după cum arată reprezentanții Consiliului Județean Ialomița, în subordinea căruia se află unitatea medicală. Proiectul aflat pe ordinea de zi suplimentară a primit 28 de voturi favorabile, înregistrându-se și o abținere.

În încheierea ședinței, președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, a făcut precizarea că următoarea întrevedere de acest tip a consiliului se va desfășura în varianta online.

„Stimați colegi, o să mai avem o ședință, probabil că în sistem online, pentru că în perioada imediat următoare apar tot felul de provocări și pentru noi și pentru guvernanții noștri. Se pare că ne pregătesc niște surprize plăcute de sfârșit de an, se va face, din câte știu eu, rectificare bugetară și va trebui să ne vedem într-o formulă pe care o vom agrea împreună și mai sunt și alte proiecte pe care trebuie să le aprobăm până în perioada sărbătorilor”, a concluzionat Marian Pavel, urându-le, de asemenea, celor din sală toate cele bune pentru perioada tradiționalelor sărbători de iarnă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*