FOTO Botezul cailor, organizat în mai multe localități ialomițene. Președintele CJ Ialomița și-a scos calul la parada de gală

Unul dintre cei care a mers cu calul să fie botezat a fost președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru. FOTO Facebook/Victor Moraru

În funcție de zona țării, de Bobotează se colindă, se fac farmece, se prezice viitorul în noul an, fetele pun busuioc sub pernă ca sa îşi viseze ursitul, iar bărbaţii se întrec înot pentru a scoate crucea aruncată de preot în apă. În Ialomița, unul dintre cele mai vechi obiceiuri este Botezul Cailor, unde animalele sunt stropite cu aghiazmă pentru a fi sănătoase și bune de muncă tot anul. 

Boboteaza este un bun prilej pentru posesorii de cabaline din județul Ialomița pentru a-și etala animalele, pentru a se mândri cu ele, drept pentru care le gătesc și le pregătesc înainte de a merge cu ele la slujbă. În funcție de localități, se organizează cui această ocazie și parade ale cailor, concursuri de călărie, viteză, rezistență, tracțiune.

Una dintre personalitățile județului care prețuiește acest obicei și deține și un cal, este Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița, posesor și iubitor și el de cai.

„Toți românii au serbat astăzi Boboteaza. Potrivit tradiției, credincioșii au participat la slujba în cinstea Botezului Domnului în apa Iordanului și au luat acasă apă sfințită.

Dar noi, ialomițenii am avut și un alt motiv de bucurie, celebrarea unuia dintre cele mai vechi obiceiuri ale noastre, Botezul Cailor. Am participat și eu alături de Sara, calul meu, cu speranța într-un an mai bun, pentru toată lumea. Botezul Domnului să vă aducă pace şi sănătate, lumină şi multă iubire!“,  a transmis Victor Moraru.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*