DSVSA Ialomița anunță că nu mai sunt focare active de pestă porcină în exploatațiile de pe raza județului

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii și deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, că la ora actuală nu mai sunt focare active de pestă porcină în exploatațiile de pe raza județului.

Astfel, potrivit DSVSA Ialomița, în data de 10 iunie a fost stins oficial focarul de pestă porcină africană declarat într-o exploatație neprofesională din localitatea Slobozia, la data actuală nemaifiind declarate focare active de boală la porcul domestic în exploatațiile de pe raza județului.

„În acest sens, în perioada 25 mai – 09 iunie au fost examinate clinic toate porcinele existente – aproape 3.300 de capete, pe raza localităților cuprinse în zona de protecție, respectiv în zona de supraveghere. În urma examinărilor clinice nu au fost depistate animale care să prezinte semne clinice atribuibile pestei porcine africane. Au fost prelevate probe de sânge de la porcinele existente pe raza localităților cuprinse în zona de protecție, cu rezultate negative”, au anunțat reprezentanții DSVSA Ialomița.

De asemenea, în perioada 03 – 07 iunie au fost efectuate examene clinice în localitățile aflate în zona de supraveghere a focarelor de Pestă Porcină Africană declarate în localitățile Glodeanu Siliștea și Pitulicea, din județul Buzău, în vederea ridicării restricțiilor impuse, fiind examinate 1.475 de suine.

„Reamintim tuturor crescătorilor de suine că a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 902, Ordinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, nr. 538/04.11.2019, pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României. Astfel, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploatație neprofesională, deținută de persoane fizice neînregistrate la Oficiul Registrului Comerțului, este de cinci animale. Subliniem faptul că fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, în special a crescătorilor de porci, apariția unor noi focare de boală nu poate fi stopată, fapt ce va duce la pagube economice importante atât în sectorul industrial cât și în cel gospodăresc”, au mai precizat sursele citate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*