Direcția Județeană de Statistică Ialomița anunță Recensământul General Agricol, runda 2020

Recensământul se realizează de către Institutul Național de Statistică, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Afacerilor Interne împreună cu structurile din subordinea acestora, cu suport tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Ce este recensământul agricol?

Operațiune statistică pentru colectarea, prelucrarea și diseminarea datelor privind structura exploatațiilor agricole ‐ principiul de bază fiind utilizarea terenurilor și /sau creșterea animalelor.

Perioada de colectare a datelor: 10 mai – 31 iulie 2021: Începând cu data de 10 mai 2021, în județul Ialomița vor fi prezenți în teren 233 de recenzori, supervizați de 58 recenzori șefi.

Momentul de referință și perioade de referință:

  1. Ziua de 31 decembrie 2020 pentru:
  • efectivele de animale
  • agricultura ecologică – sectorul animalier
  • adăposturile pentru animale
  1. Anul agricol 2019 ‐ 2020 (1 octombrie 2019 – 30 septembrie 2020)
  • modul de utilizare a terenului
  • agricultură ecologică – sector vegetal
  • persoanele care au lucrat în agricultură
  • alte activități aducătoare de venituri
  • alte informații privind activitățile desfășurate în cadrul exploatației agricole
  • suprafața agricolă utilizată, proprietate a cetățenilor străini
  • distribuția suprafeței agricole utilizate pe județe
  1. Anul calendaristic 2020, pentru:
  • gestionarea dejecțiilor animaliere
  • numărul mediu de animale
  1. Ultimii 3 ani, pentru:
  • dezvoltarea rurală

Unitatea de observare este exploatația agricolă sau ferma ‐ o singură unitate, atât din punct de vedere tehnic, cât și economic, cu o gestiune unică și care desfășoară, pe teritoriul economic al României, activități economice în agricultură, în conformitate cu CAEN Rev.2, fie ca activitate principală, fie ca activitate secundară.

Principiul de înregistrare este cel al utilizării terenului. Se va recenza întreaga exploatație agricolă, indiferent de numărul de locații unde utilizează suprafețe și/sau deține efective de animale. Colectarea și înregistrarea datelor la recensământ se realizează de către recenzori, prin interviu față în față, cu capul/șeful exploatației agricole fără personalitate juridică/cu personalitate juridică sau o altă persoană din cadrul acesteia utilizând un chestionar electronic instalat pe un echipament informatic portabil (tabletă).

Pentru a produce statistici de calitate, este nevoie de informații corecte de la toți fermierii – indiferent de dimensiunea economică a exploatațiilor agricole. Statisticile produse de INS sunt instrumente pentru decidenți și pot face diferențe pozitive între comunitățile locale. În plus, răspunsurile la recensământ sunt obligatorii și protejate de lege, fiind utilizate doar în scopuri statistice.

„Conform art.11 alin.1 din OUG nr.22/2020 privind recensământul general agricol din România runda 2020, capul/șeful exploatației agricole are obligația să furnizeze date și informații corecte și complete, să nu obstrucționeze activitatea personalului de recensământ și să prezinte, pentru înregistrarea corectă a datelor de identificare a persoanelor, un act de identitate valabil. Menționăm că, datele cu caracter personal vor fi supuse unui proces de codificare (criptare) și anonimizare în vederea eliminării ireversibile a posibilității de identificare a respondenților. Vă asigurăm că, în conformitate cu legislația în vigoare, informațiile furnizate de dumneavoastră au caracter strict confidențial și se vor folosi numai în scopuri statistice”, au precizat reprezentanții DJS Ialomița.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*