Amenzi de peste 45.000 de lei, aplicate de DSVSA Ialomița pentru siguranța alimentară în târgurile de vară și evenimentele locale

DSVSA Ialomița

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Ialomița a desfășurat, în perioada 10 – 15 august, o serie de controale amănunțite pentru a asigura respectarea normelor stricte privind siguranța alimentară în timpul târgurilor de vară, sărbătorilor religioase, festivalurilor și altor evenimente similare. Cu un accent deosebit pe prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, activitatea a vizat manipularea, depozitarea, prepararea, expunerea și comercializarea produselor alimentare către consumatorul final.

În cadrul acestor controale extinse, un număr de 23 de comercianți care participau la evenimentele publice organizate în localitățile Gârbovi, Slobozia, Perieți și Maia au fost supuși unei evaluări stricte. Rezultatele au scos la iveală multiple nereguli care contraveneau normelor de siguranță alimentară. Printre aspectele constatate se numără etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea inadecvată a alimentelor din punct de vedere igienic și termic, nerespectarea bunelor practici de igienă în timpul pregătirii preparatelor culinare, precum și utilizarea ustensilelor și echipamentelor neigienice care puteau reprezenta un pericol pentru consumatori.

Ca rezultat al deficiențelor identificate, au fost aplicate nouă sancțiuni contravenționale, cu o valoare totală de 46.000 de lei. În plus, ca măsură suplimentară, s-a decis retragerea de la comercializare și direcționarea către o unitate specializată de neutralizare a unei cantități de 23,8 kg de produse alimentare gata de consum. Această măsură a fost impusă întrucât nu se putea stabili data producerii, condițiile de depozitare și termenul de valabilitate al acestor produse.

Pe parcursul acestor acțiuni de control, DSVSA Ialomița a subliniat că organizatorii de evenimente, fie că sunt autorități publice locale sau operatori economici, sunt obligați să obțină un aviz temporar de funcționare din partea acestei instituții. În vederea obținerii acestui aviz, se solicită depunerea unei cereri însoțite de documentele necesare pentru desfășurarea activităților din domeniul alimentar în cadrul evenimentului respectiv. Pentru a evita situații neplăcute și riscuri pentru consumatori și organizatori, au fost furnizate informații repetate către toate unitățile administrative teritoriale din județ, cu scopul de a promova respectarea riguroasă a regulilor de siguranță alimentară.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*