AJFP Ialomița informează cine trebuie să întocmească situații financiare anuale

Computer.

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii că prin Ordinul ministrului finanțelor nr. 5394 din 15 decembrie 2023 privind principalele aspecte legate de întocmirea și depunerea situațiilor financiare anuale și a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor publicat în Monitorul Oficial nr. 11 din 8 ianuarie 2024) se aduc clarificări cu privire la întocmirea situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar al anului 2023 și a raportărilor contabile anuale întocmite de operatorii economici pentru data de 31 decembrie 2023, precum și la depunerea lor la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor.
Astfel că, potrivit prevederilor Legii contabilității (82/1991), societățile comerciale, companiile, asociațiile, fundațiile, sindicatele și alte entități au obligația să întocmească situații financiare anuale.
Termenele pentru depunerea situațiilor financiare anuale la unitățile teritoriale ale A.N.A.F. sunt următoarele:
a) pentru societățile comerciale, societățile/companiile naționale, regiile autonome, institutele naționale de cercetare-dezvoltare, 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar, respectiv 30 mai 2024;
b) pentru celelalte persoane prevăzute la art. 1 alin. (1) – (3) din Legea contabilității, 120 de zile de la încheierea exercițiului financiar, respectiv 30 aprilie 2024.
Menționăm că entitățile care nu au desfășurat activitate de la constituire până la sfârșitul exercițiului financiar de raportare (31 decembrie 2023) nu întocmesc situații financiare anuale, urmând să depună în acest sens la unitățile teritoriale ale ANAF o declarație pe propria răspundere (în format electronic), în termen de 60 de zile de la încheierea exercițiului financiar (1 martie 2024).
Pe perioada lichidării, persoanele juridice aflate în lichidare depun o raportare contabilă anuală în termen de 90 de zile de la încheierea anului calendaristic (1 aprilie 2024).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*