AJFP Ialomița anunță că Declarația Unică se depune și de persoanele fizice care obțin venituri din închirierea de bunuri imobile

Sigla ANAF

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii persoane fizice care obțin venituri din închirierea de bunuri imobile, cum ar fi apartamente, case, camere situate în locuințe proprietate personală, garaje, terenuri că sunt obligați să declare și să plătească impozitului pe venit și contribuția de asigurări sociale de sănătate aferente veniturilor realizate din cedarea folosinței bunurilor.

Termenul de depunere a formularului 212 „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” și de plată a impozitului pe venit și a contribuției de asigurări sociale de sănătate aferente, este 25 mai 2022, inclusiv, pentru contractele în curs, în cazul celor care au încheiat contractele în anii anteriori.

În termen de 30 de zile de la încheierea contractului între părți, persoanele fizice care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor în calitate de proprietar, uzufructuar sau alt deținător legal au obligația să estimeze aceste venituri prin completarea și depunerea Formularului 212.

Până la data de 25 mai, inclusiv , a anului următor persoanele fizice care încep să obțină venituri din cedarea folosinței bunurilor în luna decembrie și care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, cuprinsă între una și 5 camere inclusiv, indiferent de numărul de locuințe în care sunt situate acestea, au obligația să declare aceste venituri la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, prin completarea și depunerea Formularului 212 – Capitolul I – Date privind veniturile realizate.

De asemenea, contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor pentru care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei valute, au obligația să completeze și să depună Formularul 212 prin completarea Capitolului I – Date privind veniturile realizate și să recalculeze venitul brut anual pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb mediu anual al pieței valutare, comunicat de Banca Națională a României, din anul de realizare a venitului.

Contribuabilii pot obține informații suplimentare:

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*