Acțiuni de evaluare a efectivelor de lup și pisică sălbatică, în județul Ialomița

Acțiuni de evaluare a efectivelor speciilor de pisica sălbatică, râs și lup, în județul Ialomița. FOTO: Steve Felberg de la Pixabay

În baza atribuțiilor ce îi revin conform legislației în vigoare, autoritatea publică centrală pentru protecția mediului realizează studiile de evaluare a stării resurselor biologice pentru stabilirea cotelor de recoltă pentru speciile de animale strict protejate, respectiv, lup și pisică sălbatică .

Potrivit prevederilor metodologiei de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale strict protejate menționate, pentru anul 2023, gestionarii fondurilor cinegetice, separat sau împreună cu reprezentanți ai Agențiilor pentru Protecția Mediului, Comisariatelor teritoriale ale Gărzii Naționale de Mediu și Agenția pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Ialomița, RNP-Romsilva Administrația Parcului Natural Balta Mică a Brăilei vor participa la acțiunea de evaluare în teren. La aceste echipe mixte pot participa și reprezentanți ai institutelor de cercetare, universități, ONG-uri (cu implicare directă în domeniul biodiversității), sau reprezentanți județeni ai autorității publice centrale care răspund de agricultură cu anunțarea prealabilă a organizatorilor acțiunilor de evaluare.

În județul Ialomița

  • În perioada 20 – 28 aprilie, pe fondurile cinegetice gestionate de Direcția Silvică Ialomița se vor face observații în teren și se vor completa fișele centralizatoare ale evaluării efectivelor speciilor lup și pisica sălbatică;
  • În perioada 31 martie – 01 aprilie, pe fondurile cinegetice gestionate de AVPS Acvila se vor face observații în teren și se vor completa fisele centralizatoare ale evaluării efectivelor speciilor lup, pisica sălbatică și râs;

În data de 30 aprilie se vor analiza datele rezultate din fișele de observații și se vor centraliza la nivel de fond cinegetic, cu toți gestionarii, la nivel de județ. Odată cu centralizarea datelor pe județ se vor face propuneri de plafon maxim de intervenție pentru speciile lup, pe fonduri cinegetice și gestionari, după caz. Propunerile de plafon maxim de intervenție vor avea la bază nivelul pagubelor înregistrate, situația efectivelor reale comparative cu cele optime, tendința și structura populației.

Datele, la nivel de fond cinegetic și gestionar, vor fi prezentate la nivel de județ Agențiilor de Protecția Mediului, pe hârtie și în format electronic, până la data de 3 iunie. Toate datele care reflectă prezența carnivorelor mari – lup și pisică sălbatică, ce se regăsesc în județul Ialomița, la nivelul fondurilor cinegetice vor fi integrate într-un studiu de estimare a efectivelor la nivel național și de determinare a nivelului maxim de intervenție în aceste populații.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*