Acțiuni ale ISU Ialomița în Săptămâna Protecției Civile

În acest an, la data de 28 februarie, sărbătorim 90 de ani de Protecție Civilă în România, dată la care Regele Carol al- II-lea a semnat Înaltul Decret Regal, publicat la 23 martie 1933, în Monitorul Oficial al României, ca Regulament al Apărării Pasive contra atacurilor aeriene, având ca scop limitarea efectelor bombardamentelor asupra populației și resurselor teritoriului.

Protecția civilă este o componentă a sistemului securității naționale și reprezintă un ansamblu integrat de activități specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar și de informare publică, planificate, organizate și realizate potrivit prezentei legi, în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturării operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate.

Cu acest prilej, pentru a marca importanța acestui eveniment, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului Ialomița va desfășura un ansamblu de activități specifice, privind tehnicile de acordare a primului ajutor și modul de comportare caracteristic tipurilor de risc, generatoare de situații de urgență, menite să dezvolte comportamentul preventiv al cetățenilor.

Calendarul activităților desfășurate în săptămâna „Protecției Civile”

  • Expoziție de tehnică de intervenție. Prezentarea tehnicii de intervenție a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului Ialomița. Locație: parcul din municipiul Urziceni, respectiv municipiul Fetești. Perioada: 25 februarie, în intervalul orar 10.00 – 13.00
  • Desfășurarea unor exerciții de evacuare în caz de cutremur, ocazie cu care vor fi prezentate tehnicile de acordare a primului ajutor, dar și modul corect de acțiune înainte, pe timpul și după producerea unui seism. Locație: unitățile de învățământ din județul Ialomița. Perioada: 27 februarie – 03 martie.
  • Constituirea unor puncte de informare preventivă cu tematică de protecție civilă, în zonele cu public numeros, având ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul populației și familiarizarea acestora cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgență. Locație: lăcașuri de cult și centre comerciale cu aflux mare de persoane. Perioada: 26 februarie – 04 martie.
  • Desfășurarea „Cupei Protecției Civile” la minifotbal și tenis de masă. Locație: Complexul Sportiv Municipal „1 Mai” – Slobozia și Sala de sport a Liceului Tehnologic „AL.I.Cuza” – Slobozia. Perioada: 27 februarie – 01 martie.
  • Desfășurarea unor exerciții demonstrative de către serviciile voluntare pentru situații de urgență, având ca scop informarea preventivă a populației cu privire la stingerea incendiilor. Locația: U.A.T-uri din județ. Perioada: 02 martie – 03 martie.
  • Angrenarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență, în distribuirea materialelor-suport cu precădere în zonele unde sunt familii/comunități vulnerabile. Perioada: 25 februarie – 04 martie.
  • Reluarea exercițiului național de alarmare publică „Miercurea Alarmelor”. Perioada: 01 martie, în intervalul orar 10.00 – 11.00.

„Asigurăm opinia publică asupra necesității și utilității derulării acestui exercițiu, deși poate genera disconfort în rândul populației. Acesta are drept scop antrenarea autorităților administrației publice locale, verificarea funcționării sistemului de alarmare și, nu în ultimul rând, de pregătire a populației prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare”, au precizat reprezentanții ISU Ialomița. 

  • Zilele Porților Deschise – subunitățile de pompieri își deschid porțile prilej cu care vizitatorii vor avea posibilitatea de a cunoaște îndeaproape tehnica de intervenție utilizată de pompierii salvatori în misiunile operative și totodată își vor putea reaminti măsurile și modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență. Locație: sediul inspectoratului/ subunitățile de intervenție. Perioada: 27 februarie – 01 martie, astfel:

* 27 februarie Detașamentul de pompieri Urziceni

* 28 februarie – 01 martie Sediul inspectoratului/ Stația de pompieri Țăndărei.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*