Fostul viceprimar al orașului Amara, găsit de ANI în stare de incompatibilitate

Sediul Primăriei orasului Amara

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate în cazul fostului viceprimar al orașului Amara, Daniel Ionuț Mihai.

Astfel, potrivit ANI, Daniel Ionuț Mihai s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 30 iulie – 28 noiembrie 2019, întrucât a exercitat simultan cu funcția de viceprimar și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul propriei întreprinderi individuale. El a încălcat astfel prevederile art. 87, alin. (1), lit g) din Legea nr. 161/2003 și art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Funcția de primar și viceprimar, […] este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități: […] g) calitatea de comerciant persoană fizică”.

De asemenea, ANI a întocmit o sesizare penală în cazul unui consilier local din comuna ialomițeană Cocora, aflat în conflict de interese administrativ. Astfel, Vasile Toader este acuzat că în perioada exercitării mandatului de consilier local 2020 – 2024, a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii Consiliului Local din data de 21 februarie 2021, privind inițierea procedurii de închiriere a pajiștilor aflate în proprietatea privată a comunei, hotărâre în urma căreia Toader, în calitate de locatar, a încheiat la data de 24 martie 2021, cu Primăria comunei Cocora, în calitate de locator, un contract având ca obiect închirierea pe o perioadă de un an a pajiștii aflate în domeniul privat al comunei. Astfel, el a încălcat prevederile art. 70 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. e) din O.U.G. nr. 57/2019.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție  cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Vasile Toader a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301  din Codul Penal, întrucât, în exercitarea mandatului de consilier local, a îndeplinit un act prin care a obținut un folos patrimonial pentru sine.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*