Zeci de polițiști și jandarmi vor veghea la siguranța procesului electoral în comunele Gura Ialomiței și Ion Roată

Structurile teritoriale din cadrul M.A.I. angrenate în organizarea și desfășurarea alegerilor locale parțiale din 27 iunie a.c., au luat toate măsurile, potrivit competenței, pentru asigurarea unui climat de liniște și siguranță publică. Aceste măsuri urmăresc buna derulare a procesului electoral, precum și un mod de acțiune corect și echidistant al efectivelor implicate.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița, alături de reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi Ialomița și Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” Ialomița, se vor afla în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecție, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare din comunele Gura Ialomiței și Ion Roată, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot. Măsurile de pază și protecție instituite la locațiile secțiilor de votare presupun prezența efectivelor pentru a preveni apariția unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.

Astfel, duminică, 27 iunie, cele 5 secții de votare constituite pe raza comunelor Gura Ialomiței și Ion Roată, vor fi asigurate cu pază de către 10 jandarmi și polițiști. Alți 11 polițiști și jandarmi vor asigura măsuri de ordine și siguranță publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale, în ziua votării. Pentru intervenția efectivă la eventuale incidente sau evenimente în legătură cu procesul electoral, vor acționa 22 de polițiști.

Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, sunt asigurate rezerve de polițiști, jandarmi și echipe operative, pregătite să intervină. Astfel, 31 de polițiști și jandarmi vor fi constituiți în rezerve de intervenție, pregătite să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune.

Premergător procesului electoral, pompierii au efectuat verificări la obiectivele în care sunt organizate secții de votare, pe linia apărării împotriva incendiilor. În acest context, pentru prevenirea unor evenimente negative și pentru protecția personală, vă recomandăm să respectați legislația electorală, regulile de prevenire a răspândirii și infectării cu virusul SARS-CoV-2 și regulile de conviețuire socială.

Alegătorii români își pot exercita dreptul de vot numai pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

Vă reamintim că actele de identitate care au expirat începând cu data de 01 martie 2020, își mențin valabilitatea pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări. Deci cetățeanul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie 2020 – 27 iunie 2021 își poate exercita dreptul de vot în baza acestui document.

Au dreptul să voteze toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, cu excepția debililor sau a alienaților mintal puși sub interdicție, precum și a persoanelor care se află sub efectul unei hotărâri judecătorești definitive prin care li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege. Alegătorul votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă ori la secția de votare unde este arondată adresa la care își are domiciliul sau reședința, după caz.

Vă reamintim că și la alegerile locale de duminică va fi folosit Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și de Prevenire a Votului Ilegal.

Prezența oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul membrilor biroului electoral al secției de votare, al persoanelor acreditate, al candidaților și nici operatorul de calculator.

Președintele biroului electoral ale secției de votare poate lua măsuri pentru ca staționarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*