Trei unități de învățământ din județul Ialomița, inspectate de Monica Anisie. Ministrul Educației a găsit probleme la toalete, încălzirea în sălile de clase și a constatat lipsa pazei

Ministrul Educatiei si Cercetarii, Monica Anisie, discutând cu Grigore Tudor, primarul comunei Axintele. FOTO MInisterul Educației

Monica Anisie, ministrul educației și cercetării, a început din data de 14 ianuarie, vizitele neanunțate în unitățile de învățământ preuniversitar. Vizate au fost două grădinițe și o școală din județul Ialomița: Grădinița din satul Frumușica, Școala Generală din comuna Axintele și Grădinița din comuna Sălcioara. Aceste vizite au scopul de a identifica problemele reale cu care se confruntă elevii și profesorii, dar și de a vedea care este stadiul lucrărilor din aceste unități de învățământ pentru renovarea/amenajarea toaletelor.

Toate cele trei unități de învățământ au fost incluse în diferite programe de reabilitare, însă primarii nu au reușit să modernizeze clădirile respective și să asigure condiții decente pentru elevi și profesori.

Monica Anisie, ministrul educației și cercetării, a constat că toaletele sunt amenajate în curtea unităților de învățământ, iar elevii sunt nevoiți să meargă prin frig, noroi și nesupravegheați până acolo. De asemenea, la cele două grădinițe verificate, nu există pază la intrare, în condițiile în care autoritățile publice locale sunt responsabile să asigure siguranța în unitățile de învățământ pe care le administrează. O altă problemă identificată a fost cea legată de asigurarea încălzirii în sălile de clasă.

„,Așa cum am anunțat, sunt hotărâtă să îmi mut „biroul” în teritoriu. Voi petrece cel mai mult timp printre colegii profesori și elevi. Cadrele didactice trebuie să fie consiliate pentru asigurarea actului educațional de calitate. Trebuie să ne ajutăm colegii, nu să îi punem la zid. Totodată, trebuie asigurate condiții optime pentru elevi. Voi trimite tuturor primarilor o scrisoare deschisă prin care le voi solicita să investească în educație, deoarece finanțarea corespunzătoare a educației trebuie să fie un efort comun între stat și autoritățile administrației publice locale.

Fac un apel public către toți primarii din România să citească atent art.105 din Legea nr.1/2011 și să asigure finanțare corespunzătoare în bugetele pe 2020. Am constatat cu tristețe că, de la adoptarea Legii nr.1/2011, unele autoritățile publice locale au alocat puțin spre deloc bani pentru educație, deși aveau o obligație legală și morală în acest sens. O școală bună înseamnă o comunitate consolidată! Investiția în grădinițe, școli și licee înseamnă investiția în comunitatea locală unde ele funcționează”, a declarat Monica Anisie, ministrul educației și cercetării.

În cadrul vizitei, ministrul educației și cercetării s-a întâlnit și cu primarii celor două comune – Grigore Tudor – comuna Axintele și Gabriel Stoica – comuna Sălcioara. Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, va continua seria de vizite neanunțate în școlile din țară.

Ministrul Educatiei si Cercetarii, Monica Anisie, împreună cu Stoica Gabriel, primarul comunei Sălcioara. FOTO Ministerul Educației

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*