Reducerea evaziunii fiscale, obiectiv important din strategia ANAF 2021 – 2024

Sigla ANAF

Având în vedere strategia ANAF pe termen mediu prin care și-a fixat ca și obiectiv important reducerea evaziunii fiscale și a economiei subterane, Activitatea de Inspecție Fiscală din cadrul AJFP Ialomița, a efectuat controale la contribuabili persoane fizice și juridice în luna februarie 2021.

Astfel, potrivit AJFP Ialomița, controalele efectuate au înregistrat următoarele rezultate:

  • 30 de inspecții fiscale efectuate (finalizate) – din care: 15 la contribuabili persoane juridice și 15 la contribuabili persoane fizice;
  • 22 de controale (controale inopinate și controale încrucișate) – din care: 12 la contribuabili persoane juridice și 10 la contribuabili persoane fizice;
  • 587,1 mii lei obligații suplimentare stabilite – din care: 489,1 mii lei la contribuabili persoane juridice și 98 mii lei la contribuabili persoane fizice.

Din punct de vedere al ponderii impozitelor în totalul obligațiilor suplimentare stabilite, sumele din TVA dețin ponderea cea mai importantă, respectiv 82,23 la sută (0,48 milioane lei).

Principalele acțiuni în care au fost implicate structurile de inspecție fiscală în luna februarie 2021:

  • controale inopinate pentru creșterea gradului de conformare voluntară la declarare și plată a obligațiilor fiscale de către contribuabili;
  • inspecții fiscale din proprie inițiativă efectuate la contribuabili persoane juridice și persoane fizice, care prezintă risc fiscal ridicat; pentru verificarea legalității și conformității declarațiilor fiscale, a corectitudinii și exactității îndeplinirii obligațiilor de către contribuabili;
  • verificarea sau stabilirea, după caz, a bazelor de impozitare și a situațiilor de fapt aferente;
  • stabilirea diferențelor de obligații fiscale principale în baza analizei de risc; inspecții fiscale efectuate în vederea soluționării în termen a deconturilor de TVA cu opțiune de rambursare primite pentru control anticipat și ulterior.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*