Programul de testare a hepatitelor virale a ajuns în județul Ialomița

Evenimentul de lansara a Programului de testare a hepatitelor virale în Ialomița. FOTO: LIVERO 2 SUD Institutul Clinic Fundeni

Cel mai amplu program de screening pentru depistarea hepatitelor virale din România a fost lansat în județul Ialomița. Campania de testare se va derula pe o perioadă de șase luni începând cu luna ianuarie a acestui an, prin intermediul celor 30 de cabinete de medicină de familie afiliate, și se va finaliza în luna iulie 2023.

Prin proiectul LIVE(RO)2-SUD s-a realizat deja testarea pentru hepatite virale a peste 127.000 de persoane adulte (peste 18 ani) care au domiciliul în regiunile Sud Muntenia și Sud Vest Oltenia. Conform cerințelor impuse de Comisia Europeană, minim 60 la sută din totalul persoanelor testate trebuie să aparțină unei categorii vulnerabile. Grupurile vulnerabile sunt: persoane sărace (angajate, mai ales necalificate, la intrarea în intervenție media venitului pe cap de familie mai mică decât salariul minim pe economie, șomere, inactive, persoane beneficiare ale venitului minim garantat), persoane care lucrează pe cont propriu în agricultură, persoane din mediul rural, persoane care nu au documente de identitate, persoane din centre de plasament, persoane care au părăsit sistemul de protecție a copilului, persoane fără adăpost, persoane de etnie romă, persoane cu dizabilități, persoane care au copii cu dizabilități, persoane din familii monoparentale, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri și alte substanțe toxice, persoane victime ale violenței domestice, persoane victime ale traficului de ființe umane.

Toate datele persoanelor testate în cadrul programului sunt introduse în Sistemul Electronic de Evidență a Screening-ului (SEES), registru electronic dezvoltat pentru screeningul de hepatite și gestionat de Institutul Național de Sănătate Publică. Analiza și interpretarea acestor date vor reprezenta o valoroasă sursă pentru politicile de sănătate publică în domeniul eradicării hepatitelor virale.

Profesor Dr. Liliana Gheorghe, managerul Proiectului LIVE(RO)2-SUD, medic primar gastroenterologie și hepatologie la Institutul Clinic Fundeni, a explicat importanța acestui proiect.

„După un an și jumătate de la demararea campaniei de testare am reușit să ajungem la peste 127.000 de persoane. Cu suportul medicilor de familie implicați până acum în proiect în cele opt județe unde campania s-a desfășurat sau este în curs, am reușit să depistăm 2.767 de pacienți infectați cu virusul hepatitic B sau C. Observăm o prevalență medie de 2,17 la sută până acum, raportat la numărul persoanelor testate în proiect, cu rate mai mici în județele Giurgiu de 1,72 la sută, Prahova 1,85 la sută și Dolj de 1,90 la sută, și mai ridicate în județele Dâmbovița și Argeș, de 2,51 la sută, respectiv 2,37 la sută. Conform datelor centralizate în aceste luni de campanie, observăm în toate județele un număr mai mare de pacienți cu virusul hepatitic B în populația activă până în 54 de ani. În ceea ce privește virusul hepatitic C, acesta este mai prezent la pacienții depistați de peste 54 de ani. Majoritatea persoanelor infectate nu sunt diagnosticate și tratate, răspândind infecția și ajungând în îngrijire medicală în stadii avansate de boală, atunci când dezvoltă ciroză sau cancer hepatic.”

Vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Emil-Cătălin Grigore, a declarat: „Consiliul Județean Ialomița este permanent interesat să fie un colaborator de nădejde pentru instituțiile care doresc să contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a ialomițenilor, dar și la educația pentru sănătate. Tocmai de aceea, semnarea protocolului de colaborare cu Institutul Clinic Fundeni în vederea implementării în județul Ialomița a „Programului regional de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C” este pentru noi o ocazie în plus de a consolida atingerea țintelor stabilite prin Strategia de dezvoltare a județului pentru perioada 2021-2027 și considerăm că acest gen de activitate este un exemplu de bună practică ce trebuie multiplicat în Ialomița.”

Doctor Andreia Radu, președinte al Asociației Medicilor de Familie Ialomița și coordonatorul județean al Proiectului LIVE(RO)2-SUD, a evidențiat importanța programului din perspectiva medicului care reprezintă primul contact cu pacientul pe care își dorește să îl poată ajuta.

„Medicina înseamnă să faci bine, să fii aproape de oameni și să-i ajuți. Iar a face bine medical înseamnă prevenție în primul rând. Prin acest program de testare și depistare pentru virușii hepatitici B și C, medicii de familie din județul Ialomița oferă posibilitatea pacienților de a avea acces ușor și rapid la o astfel de investigație. Și ce este foarte important: au acces și pacienții fără asigurare medicală și din medii defavorizate, cărora li se oferă astfel șansa de a fi tratați la timp. Mulțumesc medicilor de familie care au ales să intre în acest program și echipei care susține campania de screening și care ne va fi alături pe tot parcursul desfășurării programului.”

În cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD sunt eligibile pentru a participa la programul de screening doar persoanele care au peste 18 ani și domiciliul într-unul dintre județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt sau Vâlcea. Nu sunt eligibile gravidele și persoanele lipsite de libertate.

Lista medicilor de familie afiliați se poate vizualiza pe site-ul ARAS, www.arasnet.ro, la secțiunea Noutăți. Afilierea medicilor de familie, precum și identificarea persoanelor vulnerabile care trebuie îndrumate spre testare se efectuează cu ajutorul Asociației Române Anti-SIDA (ARAS), partener al Institutului Clinic Fundeni în acest proiect. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*