Primăria Cosâmbești va asfalta mai multe drumuri de exploatare din localitate. Investiția este de 1 milion de euro

Primăria Cosâmbești. FOTO Mitică Raftu

Primăria Cosâmbești va asfalta mai multe drumuri de exploatare din localitate, iar investiția este de 1 milion de euro.

Primarul Bogdan Popescu a prezentat pentru ILnews câteva detalii ale acestui proiect.

„Pe data de 12 iulie am semnat contractul de finanțare pe Programul Strategic 2023-2024 Domeniul de intervenție DR27, în valoare de 999.621 euro, adică 4.973.714, 24 lei, durata 36 de luni pentru asfaltare drumuri de exploatare în comuna Cosâmbești, județul Ialomița.  Această investiţie este deosebit de necesară şi de benefică pentru sectorul economic şi nu numai, pentru toate categoriile de mijloace transport şi deţinători. Şi sperăm să realizeze, să ne integrăm în cele 33 de luni cât avem timp de implementare. Este un timp destul de generos, dar trebuie să avem în vedere și anumite riscuri pentru că există riscurile achizițiilor ori riscurile achiziționării lucrărilor de la un constructor care, Doamne ferește să nu fie neserios, și alte riscuri de ordin economic”, a afirmat Bogdan Popescu.

Primarul a mai spus că apoi vor începe procedurile de achiziție, serviciile de proiectare tehnică și detaliile de execuție. Apoi va fi elaborat proiectul tehnic, urmează emiterea autorizației de construire și achiziția lucrărilor publice.

Bogdan Popescu estimează că după finalizarea tuturor procedurilor legale lucrările efective ar putea începe în primăvara anului viitor.

„Undeva în primăvară cred că vom începe efectiv lucrările. Pentru că tot o să facem la documente și autorizații și tot așa. Pentru că preluându-le ca și cheltuieli eligibile sunt destul de consistente valorile și sunt incluse în contractul de finanțare și n-am vrea să le ratăm pentru că așa trebuie să le luăm ca și eligibile, nerambursabile. Tot ce am făcut până acum nu le mai solicităm la decontare”, a spus primarul din Cosâmbești.

Bogdan Popescu a prezentat și ce suprafață de drumuri de exploatare este inclusă în acest proiect.

„Avem undeva la 5 kilometri lungime, cu 4 metri asfaltat, în total vreo 3 hectare, deci 30.000 de metri pătrați. Aici deja intrăm în altă categorie de drumuri, drumurile de exploatare, adică așa-zisele drumuri din câmp care efectiv până acum nu au fost abordate decât într-un procent infin, unde am putut să le facem în interiorul fermelor ca și un acces direct la proprietăți  Dar aici vom lărgi foarte mult accesul, odată și la terenurile lucrate și la circulația mărfurilor din câmp și înspre bazele de depozitare a utilajelor agricole și așa mai departe”, a povestit Bogdan Popescu.

Administrația publică locală din Cosâmbești a mai încercat să asfalteze aceste drumuri, dar nu a reușit să găsească fonduri până în prezent.

„Noi, de pe timpul PNDR-ului, tot am încercat să abordăm aceste investiții, dar depinde şi de consultant şi acum am avut mare noroc, am găsit un consultant cu viziune şi experienţă pe masură, care a abordat altfel problema şi am avut argumente convingătoare, dovadă că AFIR-ul ne-a acordat finanţare. Nu s-a reușit niciodată să le facem, nici obiect local, nici pe fonduri private, nici pe nicio finanțare, pentru că însumează mii de metri pătrați. Adică de ordinul a zecilor dacă nu 100 de kilometri. Sunt foarte multe drumuri tehnologice și de exploatare, dar noi am considerat această suită de drumuri ca cele principale, axul suprafeței agricole din teritoriul administrativ al comunei”, a mai spus primarul din Cosâmbești.

Bogdan Popescu a mai afirmat pentru ILnews și despre un proiect pe care îl are în vedere în zona Conacului Bolomei.

”Pe Programul Național Dezvoltare Rurală, am obținut finanțare de 50.000 de euro pentru modernizare loc de joacă Popești, sat Cosâmbești, județul Ialomița, care este situat în proximitatea Conacului Bolomei, a Ansamblului Conac Bolomei și prin realizarea acestui proiect și acestei investiții ar da o notă bună zonei care este modernizată de curând”, a mai spus primarul din Cosâmbești.

De asemenea, Primăria Cosâmbești renovează din punct de vedere energetic două școli din comună.

”Iar pentru Programul Național de Redresare și Reziliență – PNRR-ul – prin care avem două școli în  renovare energetică, respectiv Corpul 2 de la Școala Cosâmbești și școala Gimbășani. Am obținut, prin grijă a Guvernului, deoarece a emis Ordonanța de Urgență 35/2024, o convenție de împrumut în sumă de 1.404.116 lei pe 5 ani prin Trezoreria statului pentru acoperirea și asigurarea finanțării cheltuielor aflate în sarcina UAT. Adică respectiv cheltuielile neeligibile care nu se finanțează prin acest program, Fondul local, componenta 10. Ceea este un lucru nemaipomerit de bun. La prima impresie ne îndatorăm, dar nu este așa pentru că acest program trebuie și el dus în anumiți parametri de orizont timp. Adică undeva până martie anul viitor, 2025, trebuie să ne încheiem și cu programul ăsta cu cele 2 școli și n-am fi avut finanțarea necesară”, a explicat Bogdan Popescu.

Primarul a prezentat și stadiul proiectului de la Biblioteca Comunală.

„Biblioteca Comunală își urmează cursul. Am făcut o cerere de plată la finanțator și urmează să ne încadrăm, sper eu, ca până la sfârșitul anului să o apropiem la nivel de executare a construcțiilor. Nu știu dacă reușim să o punem în funcțiune pentru că trebuie să facem și racordul electric. Iar racordul electric nu este prins în această investiție pentru că se face pe tarif de racordare și nu face apanajul constructorului actual. Se vor face cu o firmă agreată de Rețele Electrice Dobrogea”, a mai spus primarul din Cosâmbești.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*