Pompierii ialomițeni au intervenit la două incendii de vegetație uscată, scăpate de sub control

Incendiu de vegetație. FOTO Arhivă

Igienizările prin ardere le dau bătăi de cap pompierilor militari. În cursul zilei de 23 ianuarie, ISU Ialomița a răspuns la două astfel de solicitări, după ce focul pus a scăpat de sub control, focul mistuind peste 6 hectare de vegetație.

Prima sesizare a fost făcută prin 112 în jurul orei 18:20 în zona localității Ograda, unde a intervenit un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Slobozia – Garda Țăndărei cu o autospecială de stins incendii. Aici au ars aproximativ 1,5 ha de vegetație uscată. În jurul orei 20:30 a venit un al doilea apel la 112, de data ceasta fiind vorba de zona localității Jilavele. Aici au intervenit două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni cu două autospeciale de stins incendii, au ars aproximativ 5 ha de vegetație uscată și stuf.

Cercetările efectuate la faţa locului de către pompieri, au relevat faptul că evenimentele au fost, cel mai probabil, generate de folosirea intenționată a sursei de aprindere.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, aducem la cunoştinţă faptul că, arderea vegetaţiei uscate se poate face numai după obţinerea acordului Agenţiei de Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu foc din partea autorităţilor locale, și cu respectarea următoarelor măsuri preventive:

  • desfăşurarea arderii se va face numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt;
  • colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
  • arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*