Polițiștii ialomițeni atrag atenția la înșelăciuni în tranzacțiile online

Cumpărături on line. FOTO Rupixen Com

Se apropie perioada cu cele mai mari reduceri din an, iar realizarea cumpărăturilor online a devenit din ce în ce mai ușoară, însă trebuie avută în vedere siguranța acestor achiziții.

Pandemia COVID-19 a determinat și mai mulți consumatori să se orienteze către comerțul online. Pentru toți, această tendință aduce atât provocări, cât și oportunități, dar implică și un risc mai mare de fraude cărora le pot cădea victime, atât comercianții și cumpărătorii.

Polițiștii ialomițeni trag un semnal de alarmă și le recomandă cumpărătorilor să fie atenți cum și de unde își achiziționează anumite produse.

Această perioadă aduce multe oferte în spațiul online, iar pentru a vă bucura în siguranță de produsul dorit, vă recomandăm:

  • Atunci când navigați pe internet de pe dispozitivul dumneavoastră, asigurați-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS – pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată.
  • Nu faceți niciodată click pe un link, o anexă dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat. Verificați adresa de pe care v-a fost transmis mesajul. De multe ori aceasta provine de la un domeniu care nu are legătură cu acea companie.
  • Evitați operatorii economici care nu afișează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) și care se rezumă la o simplă adresă de e-mail.
  • Aveți grijă dacă accesați o pagină web care conține greșeli gramaticale.
  • Dacă se cumpără bunuri de la persoane fizice, trebuie cerute documentele de proveniență ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat inițial produsul de la magazin) și certificatul de garanție emis de producător.
  • Nu plătiți în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute. Folosiți un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Plătiți pentru marfă după ce v-ați asigurat că ați primit ce ați comandat.
  • În cazul în care efectuați totuși plata online pentru diferite produse, fiți atenți când oferiți detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzați tranzacția dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripționat pe card). Este mai sigur să folosiți un card de debit dedicat tranzacțiilor online pe care să îl încărcați numai cu suma necesară achiziției. Foarte important este să cunoașteți situația financiară de pe card, atât înainte de a efectua o tranzacție, cât și după. Este posibil ca, uneori, să vă fie încasată mai mult decât suma de pe factură, fără a vă da seama de acest lucru.
  • Tipăriți sau salvați comanda dumneavoastră, precum și clauzele și condițiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situația în care ar exista vreo problemă mai târziu.

Sesizați autorităților orice tentativă de înșelăciune!

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*