Modificări în legislația privind taxa de colectare a gunoiului. ILnews face o analiză a evoluției taxei și a impactului asupra colectării ei la bugetele locale din 44 de localități. Cine plătește mai mult și unde taxa rămâne la fel?

Pubele de gunoi. FOTO Paweł Czerwiński

Modul de stabilire a taxelor pentru serviciile de salubrizare a suferit modificări, la nivel legislativ, în cea de-a doua jumătate a anului trecut. Odată cu intrarea în vigoarea a Ordonanței de Urgență 133 din 29 septembrie 2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, precum și a Legii serviciului de salubrizare a localităților nr. 101/2006, una dintre modificările esențiale aduse pentru utilizatori, adică pentru persoanele fizice, asociațiile de proprietari sau entitățile juridice de la care se colectează deșeuri, este aceea că taxa de salubrizare poate suferi modificări oricând pe timpul anului. De asemenea, actul normativ dă voie autorităților să majoreze până la dublare prețul perceput celor care nu separă corect deșeurile ori care refuză să încheie un contract de prestări servicii cu operatorul.

ILnews vă propune o analiză a modului în care a evoluat sau a stagnat taxa de salubrizare la nivelul județului Ialomița. Redacția a făcut solicitări către 67 de unități administrativ teritoriale din județ pentru a afla care este taxa de salubrizare și, de asemenea, care este nivelul de colectare al acesteia, în fiecare localitate. Trebuie precizat din start, că nu toate primăriile au fost de acord să furnizeze informațiile de interes public solicitate.

În municipiul Slobozia, unde firma care colectează deșeurile este ADI ECOO 2009 Țăndărei, până la 15 octombrie 2022, taxa de salubrizare era de 132 de lei, pe an. Ulterior, aceasta a fost majorată la 144 de lei, pe an. Ca atare, anul acesta, un locuitor din Slobozia are de plată 144 de lei taxă aferentă serviciilor anuale de salubrizare, atenție, doar dacă are contract cu prestatorul de astfel de servicii. În caz contrar, taxa este de 288 de lei pe an. La nivelul tarifului perceput anul trecut, Primăria Slobozia nu a reușit să colecteze din 50% din taxă de la contribuabili.

Deși în reședința de județ taxa de salubrizare este relativ mare, ea poate fi considerată mai degrabă rezonabilă, dacă facem comparația cu taxele percepute în localități mai mici din județ. Să luăm exemplul orașului Fetești unde, conform, datelor obținute de ILnews, administrația publică locală percepe o taxă de salubrizare de 240 de lei pe an, una dintre cele mai mari taxe de acest tip din tot județul. Vestea relativ bună pentru locuitorii din Fetești ar fi că taxa rămâne și în 2023, la același nivel ca anul trecut, însă tot este la un nivel aproape dublu față de media pe județ, operatorul de salubrizare fiind SC Urban SA. Un semn că taxa ar putea fi prea ridicată sau că populația nu consideră justificat prețul, l-ar putea constitui faptul că, la bugetul local, în 2022, au contribuit doar 30% din cetățenii orașului.

Cel mai mult de plătit pentru colectarea deșurilor, în 2023, vor avea locuitorii din Amara. Anul trecut, oamenii plăteau o taxă de 240 de lei, care acum a ajuns la 252 de lei, cu sau fără contract încheiat cu Servicii Comunitare Amara SRL. Cu toate acestea, primăria se poate lăuda aici că, anul trecut, a colectat taxa de gunoi în proporție de 48%.

După Amara și Fetești, pe locul al treilea se clasează comuna Bărbulești, unde taxa de salubrizare este de 205,08 lei pe an, având ca operator salubrizare tot ADI ECOO 2009. N-am reușit să aflăm gradul de colectare a taxei, însă, din nou, o veste bună pentru locuitori ar fi că taxa rămâne neschimbată pentru anul în curs.

Ceva mai bine o duc cetățenii din Armășești, Axintele, Bărcănești, Bordușani, Dridu, Giurgeni, Grindu, Mărculești, și Reviga unde taxa de salubrizare a fost și rămâne de 96 de lei pe an de persoană, operator fiind tot ADI ECOO 2009. Indiciul clar că taxa este una rezonabilă îl reprezintă nivelul de colectare la bugetul local, care peste tot, în cele nouă localități, depășește 50%, campioană la colectarea taxei de salubrizare fiind Primăria din Grindu, cu 92,94%.

Cea mai mică taxă pentru colectarea deșeurilor este percepută de autoritățile publice locale din Scânteia, o localitate unde tot ADI ECOO 2009 se ocupă de ridicarea gunoiului. Taxa este de 60 de lei și, deocamdată, va rămâne neschimbată pe parcursul anului 2023. Costul mic se reflectă și în gradul mare de colectare a taxei la bugetul local: 90% dintre contribuabili sunt cu plata la zi.

O diferență semnificativă o vor simți cu siguranță localnicii din Valea Măcrișului, unde anul acesta, taxa de salubrizare crește de la 72 la 120 de lei, operator salubrizare fiind tot ADI ECOO 2009, ca și până acum. De asemenea, o scumpire semnificativă are loc și la Urziceni și Roșiori, unde taxa sare de la 138 la 172,08 lei, respectiv de la 96 la 120 de lei.

Motive de bucurie au oamenii din Fierbinți, unde conform datelor colectate de ILnews, taxa de salubrizare, care până acum era de 180 de lei, scade de anul acesta la 144 de lei. Iar dacă până acum gradul de colectare a taxei era de circa 68%, autoritățile publice locale se așteaptă ca prin diminuarea taxei, să îi determine pe contribuabili să renunțe la datorii.

În total, 44 de localități dintr-un total de 67 au răspuns solicitărilor noastre de informații privind modificările taxei de salubrizare. În 34 de localități, taxa nu a suferit majorări odată cu trecerea în noul an sau, în unele cazuri, primarii au prevăzut modificarea ce urma să aibă loc și au încercat să atenueze șocul economic pentru buzunarele contribuabililor majorând taxa încă de la mijlocul lui 2022.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*