Măsuri preventive luate de inspectorii sanitar-veterinari ialomițeni în perioada sărbătorilor de iarnă

Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor Ialomița, în scopul prevenirii unor episoade de îmbolnăvire a populației cu Trichinella spiralis (Trichineloză), reamintește consumatorilor următoarele:

  • consumul de carne de porc, fără a fi verificată în sensul infestării cu Trichinella spiralis, reprezintă un risc pentru sănătatea consumatorului;
  • la om, parazitul menționat produce îmbolnăviri grave, ce duc la spitalizare şi la o medicație costisitoare;
  • consumatorii nu trebuie să îşi procure carnea, indiferent de specie, din surse dubioase, din unități neautorizate pentru comercializarea cărnii şi a preparatelor din carne sau din tăieri clandestine;

La nivelul DSVSA Ialomița și Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale (CSVSAO) Slobozia, Urziceni, Fetești, Țăndărei, în perioadele 05 decembrie – 24 decembrie și 27decembrie – 30decembrie, va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, fiind afișat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorul poate sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

Examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc se poate efectua la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale din localitățile Slobozia, Urziceni, Țăndărei și Fetești, contra cost, la prețul de 26,18 lei, cât și la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare de Asistență din mediul rural.

Medicii veterinari din cadrul CSVSAO, precum și medicii veterinari de liberă practică împuterniciți (concesionari) vor elibera proprietarilor care se prezintă cu probe pentru examinarea cărnii de porc domestic destinată consumului propriu, o dovadă scrisă ce cuprinde rezultatul examinării. Subliniem faptul că animalele trebuie să fie identificate, iar crotalia animalului sacrificat va fi predată medicului veterinar oficial/concesionar odată cu prezentarea probelor pentru examinarea în vederea decelării Trichinella spp.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*