IPJ Ialomița: „Deținătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente și cruzimi”

Prin intermediul O.U.G. 175 din 2020, pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, precum și pentru stabilirea unor măsuri organizatorice, au fost instituite noi instrumente legislative, care asigură posibilitatea instituirii de urgență a unui mecanism de protejare a animalelor aflate într-o situație de pericol.

Astfel, poliţiştii ialomițeni atrag atenția deținătorilor de animale că au obligația de a asigura acestora, în funcție de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă și categorie de producție, următoarele:

  1. un adăpost corespunzător;
  2. hrană și apă suficiente;
  3. posibilitatea de mișcare suficientă;
  4. îngrijire și atenție;
  5. asistență medicală.

Deținătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente și cruzimi. Prin rău tratament se înțelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, supunerea animalelor la eforturi inutile, precum și neasigurarea condițiilor prevăzute mai sus.

Prin cruzime față de animale se înțelege:

  • omorârea animalelor, cu intenție;
  • practicarea tirului pe animale domestice sau captive;
  • organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  • folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
  • folosirea de animale pentru expoziții, spectacole, publicitate, realizare de filme și în scopuri asemănătoare, dacă aceste activități le provoacă suferințe fizice și psihice, afecțiuni sau răniri;
  • abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului;
  • administrarea de substanțe destinate stimulării capacităților fizice ale animalelor în timpul competițiilor sportive, sub forma dopajului;
  • maltratarea și schingiuirea animalelor;
  • intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților;
  • provocarea de suferințe fizice și psihice prin orice mijloace;
  • despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață;
  • capturarea animalelor prin alte metode decât cele prevăzute de lege;
  • folosirea armelor cu tranchilizant în alte situații decât pentru imobilizarea animalelor.

Totodată, polițiștii le reamintesc posesorilor de animale că legislația privind protecția animalelor reglementează situația tuturor animalelor, inclusiv a celor sălbatice, consfințind o serie de drepturi și obligații atât în sarcina deținătorilor acestora, cât și în sarcina autorităților și instituțiilor statului. Deținătorii de animale au în mod obligatoriu și responsabilități privind întreținerea și supravegherea acestora, tratamentul aplicat animalelor excluzând orice act de cruzime și violență.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*