Întrevederea președintelui Comisiei pentru afaceri europene, Ștefan Mușoiu, cu ambasadorul Republicii Populare Chineze în România

Deputatul PSD de Ialomița, Ștefan Mușoiu. FOTO Paul Alexe

La solicitarea ambasadei Republicii Populare Chineze la București, președintele Comisiei pentru afaceri europene, domnul deputat Ștefan Mușoiu, a avut luni, 12 decembrie, la Palatul Parlamentului, o întrevedere cu E.S. domnul Han Chunlin, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România.

Excelența sa a apreciat oportunitatea acestei întâlniri, în spiritul interesului reciproc față de intensificarea și diversificarea cooperării dintre cele două state, salutând prietenia tradițională dintre România și Republica Populară Chineză, marcată de 73 de ani de relații diplomatice.

Președintele Ștefan Mușoiu a exprimat satisfacția cu privire la buna colaborare româno-chineză, de-a lungul timpului, reiterând deschiderea părții române pentru consolidarea “dialogului bilateral onest și constructiv, prin care să înregistrăm progrese în proiectele de cooperare economică de pe agenda comună și eventuale proiecte noi adaptate potențialului real de materializare, în concordanță cu interesele strategice ale României”.

„Ne dorim ca Parteneriatul Amplu de Prietenie și Cooperare dintre statele noastre să genereze rezultate pragmatice, utile cetățenilor noștri, cu luarea în considerare a intereselor legitime ale ambelor țări și a priorităților lor generale de dezvoltare economică, socială și politică”, a subliniat președintele Comisiei pentru afaceri europene.

Oficialul român a reiterat menținerea angajamentului României de a păstra abordarea multifațetată a relațiilor UE-China, așa cum este stabilită în Perspectiva Strategică UE 2019, bază pentru un angajament pragmatic, principial, inclusiv în vederea actualizării acestei perspective în domenii relevante precum inovarea, dezinformarea, rolul Chinei în cadrul organizațiilor internaționale, rolul global al UE.

În context, președintele Mușoiu a menționat Summit-ul UE-China din aprilie 2022, care a demonstrat că UE și China sunt parteneri maturi, capabili să dialogheze chiar și pe aspecte asupra cărora există diferențe de poziție notabile.

Totodată, summit-ul a reprezentat o oportunitate de a discuții despre cooperarea cu privire la mai multe provocări comune, cum ar fi securitatea alimentară globală, schimbările climatice, tranziția energetică, amenințările sporite la adresa securității cibernetice, noul acord privind prevenirea pandemiei, precum și extinderea Acordului privind protecția indicațiilor geografice în viitorul apropiat.

E.S. domnul ambasador Han Chunlin a afirmat că apreciază importanța Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare dintre România și R.P. Chineză, exprimând dorința de a dezvolta cooperarea bilaterală pragmatică, stabilă și sănătoasă.

Ambele părți au apreciat rolul diplomației parlamentare în susținerea cooperării dintre cele două state, dialogul la nivelul comisiilor parlamentare de specialitate putând contribui esențial la consolidarea și dinamizarea relațiilor bilaterale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*