FOTO VIDEO Victor Moraru, candidatul Pro România Ialomița pentru Senat: “Îmi ofer disponibilitatea de a fi vicepreședintele Consiliului Județean. Eu garantez că aceste proiecte se finalizează fără nicio problemă”

Victor Moraru, candidat Pro România Ialomița pentru Senat. FOTO Paul Alexe

Candidatul Pro România Ialomița pentru funcția de senator, Victor Moraru, a susținut, luni seară, o conferință de presă ca răspuns la… conferința de presă organizată la Consiliul Județean Ialomița, la sfârșitul săptămânii trecute, de către președintele CJ Ialomița, social-democratul Marian Pavel, și de administratorul public al județului, Alexandru Potor.

Fost președinte al Consiliului Județean Ialomița, în mandatul 2016-2020, Victor Moraru a precizat încă din start că va răspunde, punctual, la multele minciuni și neadevăruri spuse de Marian Pavel. Acesta, afirmase, printre altele, că a găsit nereguli grave la instituția pe care o conduce în urma alegerilor din 27 septembrie.

Au spus că s-a făcut o analiză internă și că a reieșit că au găsit multe nereguli. Vreau să le transmit celor care au făcut această analiză, în special domnului președinte (n.r.: Marian Pavel), că au pierdut o lună de zile să facă o analiză pe care eu aș fi făcut-o în cel mult o jumătate de zi, pentru că nu trebuia decât să actualizeze informațiile pe care le avea.

O lună de zile n-a făcut decât să piardă timpul și să copieze niște date pe care eu aș fi putut să le pun la dispoziție. A ținut instituția blocată, a pierdut și el timpul, n-a făcut decât să preia niște hărți și să le recoloreze. Îl sfătuiesc să înceapă se se ocupe de ceea ce are de făcut în instituție, nu să umble după cai verzi”, a spus, cu ușoară ironie, Victor Moraru, care a trecut, apoi, la a răspunde punctual la acuzațiile venite dinspre președintele CJ.

Primul aspect pe care a dorit să-l combată a fost cel cu privire la presiunea termenelor privind implementarea proiectelor aflate în desfășurare și lăsate de echipa pe care a condus-o la Consiliul Județean Ialomița.

Sigur că există o pesiune a acestor termene. Eu de patru ani am presiunea acestor termene. Din momentul în care depui un proiect pe o finanțare europeană sau națională, începe să fie o presiune a timpului și a punerii în aplicare a proiectului respectiv. Pe mine mă surprinde…

Dacă el, într-o lună de zile, a și obosit, nefăcând mai nimic, ce se întâmplă în patru ani? Eu n-am obosit patru ani și am adus în județul acesta mulți, mulți bani, pe care el acum ar trebui să-i gestioneze. Munca cea mai grea, munca adevărată, constă în identificarea sumelor. Să pui în aplicare și să cheltuiești banii, mi se pare chiar foarte simplu, dacă ai capacitatea să faci ceea ce trebuie, a spus reprezentantul Pro România, care a și explicat de ce îngrijorarea actualei conduceri a CJ Ialomița nu este justificată.

Suntem în cadrul finaciar multianual 2016-2020, cu prelungirea prevăzută de Uniunea Europeană de încă trei ani de zile, timp suficient să se implementeze proiectele care sunt la acest moment la Consiliul Județean. Este adevărat că, pentru asta, își trebuie multă, multă muncă și pasiune, și să stai permanent la Consiliul Județean, să lucrezi, nu să faci naveta.

 Dacă faci naveta, n-ai nicio șansă să finalizezi niciun astfel de proiect. Eu în patru ani de zile n-am avut sâmbătă, n-am avut duminică, n-am avut sărbători, n-am reușit să ajung pe teren atât de mult cât mi-aș fi dorit pentru că am făcut aceste proiecte, a continuat Victor Moraru, care a adăugat că actuala conducere a CJ Ialomița nu are nicio scuză pentru a nu finaliza proiectele demarate sub conducerea sa.  

Candidatul Pro România pentru funcția de senator a explicat și de ce crede că Marian Pavel este speriat de faptul că nu poate duce la bun sfârșit proiectele găsite în desfășurare la CJ Ialomița.

Mă șochează că niște oameni care au pretenția că au fost primari, senatori, nu sunt în stare să înțeleagă mecanismele acestea… Dar, bine, nici nu are de unde să le înțeleagă! Mergem la Gheorghe Lazăr și vedem dacă are o urmă lăsată, cât de mică, de pe vremea cât a fost primar acolo. N-a făcut decât să-și cumpere terenuri pentru el și să-și facă afaceri. N-a atras un euro la Gheorghe Lazăr. Și atunci, vii să faci o analiză unei instituții care a demonstrat în ultimii patru ani de zile că poate să facă și această absorbție de fonduri europene, ceea ce nu se făcuse aproape deloc, până în anul 2016, a acuzat Victor Moraru. 

Reprezentantul Pro România a prezentat și contractele ce stau la baza acestor proiecte, sfătuindu-i pe cei ce conduc CJ Ialomița să le citească bine, dar și legislația ce stă la baza încheierii acestor contracte, pentru a vedea că există timp suficient pentru ducerea la bun sfârșit a fiecărui proiect.

Nu există niciun risc pentru acești domni! Au venit să se vaite, în condițiile în care au de muncă, au găsit bani, au găsit proiecte, au găsit tot ce trebuie, nu trebuie decât să muncești, a punctat Victor Moraru.

În continuarea conferinței, Victor Moraru a explicat de ce a fost nevoit să externalizeze realizarea documentației proiectelor, pentru a avea siguranța accesării fondurilor necesare:

Nu existau specialiști cu experiență în Consiliul Județean, pentru proiecte de o asemenea complexitate.

Victor Moraru a afimat și faptul că temerea că nu există fonduri pentru cofinanțarea proiectelor reprezintă o temă falsă și că există soluții, dar trebuie să existe și voința de a duce la bun sfârșit aceste proiecte.

Participarea CJ Ialomița ar fi de 16 milioane de euro, adică aproximativ 13 la sută din cele 140 de milioane de euro, bani atrași. Doar dacă nu vor, doar dacă au alte interese, doar dacă nu se pricep, se poate pune problema ca cineva să nu găsească 16 milioane de euro ca să câștigi 140 de milioane de euro. Ar fi rușinos să nu găsești cofinanțare. Eu am soluțiile. Cu puțină inteligență, cu foarte multă muncă, cofinanțarea acestor proiecte nu este pusă sub semnul întrebării, a spus reprezentantul Pro România.

Victor Moraru a mai explicat și de ce s-a decis să se împartă pe loturi acordarea lucrărilor pentru DJ 201, un drum de 60 de kilometri, între Urziceni și Țăndărei: În județul Ialomița, nu era nicio firmă care să poată face un drum de 60 de kilometri. Astfel, am preferat să găsim firme mai mici care pot veni la aceste proceduri, să nu punem, cum se spune, toate ouăle în același coș, să nu riscăm să vină o singură firmă care să intre în insolvență, cum s-a întâmplat pe DJ 102H, și s-a blocat acel drum pentru cinci ani.

Reprezentantul Pro România a mai spus și că i se pare nefericită și de neînțeles comparația făcută de Marian Pavel între proiectele de la Consiliul Județean și cele de la primăriile unor mici localități.

A afirmat că unele dintre primării au un procent mare de finalizare a lucrărilor. Este adevărat! Dar eu mă așteptam ca Marian Pavel să facă diferența între un bloc operator pentru spital și o țeavă de apă. Complexitatea unui astfel de obiectiv, nu poți compara blocul operator cu o țeavă de canalizare de apă! Țevi de apă face toată lumea, spitale nu se construiesc în fiecare zi, a punctat Victor Moraru.

La final, Victor Moraru i-a invitat pe actualii conducători ai CJ Ialomița să se pună serios la muncă și dacă au nevoie, le stă la dispoziție cu întreaga sa expertiză în domeniu, considerând că peste interesele de partid trebuie să primeze interesele locuitorilor județului Ialomița.

Chiar dacă nu am eu o plăcere deosebită să lucrez cu Marian Pavel, că nu vorbim aceiași limbă, îmi ofer disponibilitatea de a fi vicepreședintele Consiliului Județean, tot pentru a finaliza aceste proiecte. Să nu auzim, peste ani de zile, că au eșuat. Eu garantez că aceste proiecte se finalizează fără nicio problemă, a concluzionat Victor Moraru.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*