FOTO VIDEO Seară plină de eleganță și patriotism, la Slobozia. Consiliul Județean Ialomița marchează, an de an, Ziua Națională a României cu un spectacol pentru suflet

Consiliul Județean Ialomița a marcat Ziua Națională cu un spectacol pentru suflet. FOTO Liliana Boioglu

A devenit deja o tradiție ca, în ajunul Zilei Naționale a României, la Slobozia, să aibă loc recepția oficială oferită de președintele Consiliului Județean Ialomița, pentru a marca așa cum se cuvine cea mai importantă sărbătoare a tuturor românilor.

Ca în fiecare an, evenimentul a fost moderat de artista Miruna Ionescu, o voce caldă și un talent de excepție care a dat glas trăirilor pe care fiecare suflet de român ar trebui să le simtă cu precădere pe 1 decembrie. Ziua Națională a României este momentul din an în care ajută la dezvoltarea conștiinței asupra valorii pe care istoria, manifestarea credinței și cultura națională le au pentru națiune.

Sărbătoarea tuturor românilor este menită să trezească atât în conștiința colectivă, precum și a fiecărui cetățean sentimenul de apartenență, fie că este vorba de apartenența la o comunitate administrativă sau la comunitatea religioasă, după cum a ținut să sublinieze, în alocuțiunea sa, gazda recepției din Sala „Europa”, președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel.

„1 Decembrie este Ziua Națională a României și, așa cum am mai spus, este ziua în care cresc anumite sentimente în noi. Am încercat să vorbesc astăzi despre ceea ce înseamnă apartenență și a vorbit foarte bine Miruna despre ceea ce înseamnă patriotism, cuvinte de care ne ferim în ultima perioadă.

De 1 Decembrie le urez ialomițenilor să fie mai buni, să se iubească între ei și să înțeleagă faptul că doar încercând, învățând și descoperind ceea ce se întâmplă în Ialomița, ceea ce se întâmplă în România, vor realiza că nicăieri în lume nu este mai bine decât acasă. Să trăim împreună pe aceste meleaguri, să sărbătorim fiecare zi din viața noastră ca fiind o zi de sărbătoare”, a transmis președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel.

Anul 2023 pentru județul Ialomița a fost bun și generos din punct de vedere administrativ, a mai spus șeful CJ Ialomița. Provocarea cea mai mare a fost reprezentată de cursa contratimp pentru a finaliza proiectele începute pe vechiul Program Operațional Regional 2013 – 2020.

„Ajungem la scadență cu ceea ce înseamnă fonduri europene și atunci, la sfârșitul anului, va trebuie să le predăm gata finalizate sau cel puțin tot ce înseamnă sume eligibile să fi fost asimilate, ca să nu rămână o presiune pentru viitor pe bugetul Consiliului Județean”, a mai punctat Pavel.

Pentru anul care vine, Marian Pavel trage speranță că eforturile instituției pe care o conduce se vor putea concentra și avansarea lucrărilor de restaurare a castelului Bolomey, de la Cosâmbești. Ridicat la 1898, conacul familiei boierești Bolomey a fost cândva bijuteria arhitecturală a Bărăganului, din care, în prezent, a mai rămas intactă doar structura de rezistență. În 2021, Consiliul Județean Ialomița a dat startul lucrărilor de restaurare a acestui monument care poate contribui la consolidarea laturii turistice a ecomoniei județului. Valoarea totală a contractului semnat pentru reabilitarea domeniului Bolomey fiind, la data începerii lucrărilor, de aproape 20 de milioane de lei.

Consiliul Județean Ialomița are însă și alte priorități, precum terminarea lucrărilor de asfaltare a drumurilor din județ, un proiect a cărui finalizare este râvnită de mulți primari, dar mai ales de ialomițeni.

„Când am preluat mandatul, din 507 km de drumuri județene, cât există în Ialomița, 100 de km erau din pământ. La sfârșitul mandatului îmi doresc să nu mai existe niciun metru de drum județean neasfaltat”, a mărturisit șeful CJ Ialomița.

Aniversarea celor 105 ani de când Transilvania, Banatul și Bucovina au devenit una cu România, la 1 decembrie 1918, în cadrul Marii Adunări de la Alba Iulia, a adus pe scena Sălii „Europa” din Slobozia, figuri marcante, precum istoricul și profesorul Adrian Cioroianu, care le-a vorbit celor prezenți despre semnificația istorică a zilei de 1 Decembrie și a enumerat eforturile patrioților care au contribuit, în Primul Război Mondial, la înfăptuirea idealului de reîntregire a neamului românesc.

Voci tinere, voci cu timbru de doină, ca al „păsării măiestre”, au dat glas versurilor de cântec folcloric pe care românii le-au așternut pe partitură, vreme de un veac, pentru ca și cei ce vor veni să aibă mărturia energiei sufletești care a redat României nemurirea.

„Începând din anul 2009, Consiliul Județean Ialomița organizează, de fiecare dată, la finalul anului, recepția de Ziua Națională, oferită de către președintele Consiliului Județean, în care sunt invitate toate figurile notabile ale județului. (…) Am încercat și anul acesta să organizăm un eveniment care cred că s-a bucurat de succes, în urma discuțiilor pe care le-am avut cu cei care au participat la această recepție. Am avut cântece patriotice, am avut momente deosebite oferite cu emoție și cu profundă trăire românească de către Corala «Sfântul Mare Mucenic Mina», aparținând Protopopiatului Sloboziei, am avut ocazia să vedem dansatorii și cântăreții din Ansamblul «Doina Bărăganului», care sunt parte a Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ialomița, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Ialomița”, a punctat, pentru ILnews, secretarul general al județului Ialomița, Adrian Ionescu.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*