FOTO VIDEO La nouă luni de la preluarea mandatului de primar al orașului Țăndărei, Cristian Roman face un bilanț al activității: „Vorbim despre un bilanț și cu bune și cu rele, pentru că într-un oraș de aproximativ 17.000 de locuitori activitatea administrativă este deosebit de complexă”

Cristian Roman, primarul din Țăndărei. FOTO Paul Alexe

Orașul Țăndărei face parte, alături de municipiile Slobozia, Fetești și Urziceni, din categoria principalelor așezări urbane la nivelul județului Ialomița, cu o populație de aproximativ 17.000 de locuitori. Cu o situare strategică, la intersecția a două importante căi de transport, drumurile naționale care fac legătura între Constanța și București, respectiv Brăila și București, orașul Țăndărei cunoaște în ultimii ani o dezvoltare susținută, asigurată prin implementarea de către administrația publică locală a unor importante proiecte de dezvoltare a infrastructurii.

Reales pentru a doua oară în funcția de primar, în noiembrie anul trecut, după mandatul deținut între 2012-2016, social-democratul Cristian Roman a făcut, la invitația ILnews TV, un bilanț al activității după nouă luni de când se află la conducerea Primăriei orașului Țăndărei.

Este greu de apreciat dacă nouă luni reprezintă o perioadă lungă sau una scurtă, pentru că, pentru orice reprezentant al administrației publice, pentru un ales local, timpul trece foarte repede. Vorbim despre un bilanț, după nouă luni, pentru un mandat administrativ derulat în colaborare cu consiliul local, și cu bune și cu rele, pentru că într-un oraș de aproximativ 17.000 de locuitori activitatea administrativă este deosebit de complexă, a declarat primarul Cristian Roman.  

Încă din start, edilul a dorit să puncteze faptul că obiectivul său a fost, și rămâne, acela de a promova și implementa proiecte viabile pentru comunitatea pe care o reprezintă și care l-a ales în această funcție publică, în funcție de o anumită prioritizare a investițiilor. Totul, cu girul consiliului local, care reprezintă partea legislativă în administrația publică locală.

 Prioritare au fost investițiile în derulare, începute de fosta administrație, pentru că este foarte bine să finalizezi ceva ce este început și apoi să începi altceva, altfel există riscul de a începe 20 de lucruri și să nu finalizezi niciunul. Trebuie știut faptul că toate aceste investiții au girul consiliului local, care legiferează, în timp ce primarul, ca autoritate administrativă, duce la îndeplinire acele hotărâri de consiliu local, proiecte inițiate de către primar. Puterea de decizie efectivă este a consiliului local, primarul având partea sa de responsabilitate și de competență, dar strict față de ceea ce face consiliul local, a menționat primarul ialomițean.

Astfel, pentru administrația publică locală, prioritățile sunt proiectele edilitare, infrastructură rutieră, rețele de canalizare, rețele de apă, extindere rețea de alimentare cu gaze naturale.

Primarul recunoaște că orașul suferă din punct de vedere al infrastructurii rutiere, în special din cauza unor probleme apărute la implementarea proiectului de dezvoltare a rețelei de canalizare și alimnentare cu apă, însă lucrurile sunt pe care a fi remediate.

Suntem un pic deficitari pe partea de infrastructură rutieră, pentru că am evitat să începem lucrări pe foarte multe străzi, pentru că nu erau finalizate proiectele de canalizare și alimentare cu apă, unde au fost probleme serioase în ceea ce privește calitatea lucrărilor, care acum sunt suspendate și încercăm, la nivel instituțional, să căutăm soluții împreună cu beneficiarul, care este RAJA Constanța, pentru că antreprenorul, cel care a executat lucrările, nu a înțeles că toate aceste străzi sunt locuite de oameni, care au nevoie să le folosească în condiții de siguranță, fără să le fie teamă că oricând se poate surpa asfaltul, a explicat Cristian Roman.

Recent, a fost finalizat un proiect de reabilitare a șase străzi (Gării, Spitalului, 1 Decembrie, Căprioarei, Aleea Fabricii și Bulevardul Ionel Perlea), pentru care s-a făcut și recepția lucrărilor, existând o singură problemă în ceea ce privește calitatea.

“Avem o mică problemă pe strada Gării, unde căminele de canalizare care au fost ridicate la cotă au fost deteriorate, dar nu din vina constructorului, ci din vina unui operator economic, care nu a înțeles că tirurile de gabarit foarte mare, peste 24 de tone, trebuie să găsească o rută alternativă, pe care o au, și să nu folosească această stradă. Am purtat discuții cu acest operator, sper că a înțeles și vom remedia și această problemă, a precizat primarul.  

Pentru perioada imediat următoare, urmează implementaree a doi noi proiecte de infrastructură rutieră, prin care vor fi reabilitate un număr de 34 de străzi, astfel încât, odată finalizate lucrările, va fi acoperită în proporție de 90 la sută tot ceea ce înseamnă infrastructură rutieră la nivelul orașului Țăndărei.

“În perioada imediat următoare avem, pe infrastructură rutieră, câteva proiecte de anvergură. Recent am finalizat partea de proiectare și sperăm, în maxim 30 de zile, să începem lucrările de execuție pentru refacerea tramei stradale în zona Blocuri. Mai avem un proiect la care suntem la faza de licitație, pentru 28 de străzi, în lungime totală de aproximativ opt kilometri și pentru care sperăm ca în maxim 30 de zile să începem execuția. În afara acestor străzi, mai avem șase pentru care avem documentația finalizată, va fi aprobată în ședința de consiliu local și, la fel, în maxim o lună și jumătate sper să înceapă execuția, a enumerat edilul, care a menționat că doar anumite probleme legate de finanțare vor putea întârzia implementarea unuia dintre proiecte.

Pentru zona Blocuri și cele șase străzi avem deja finanțarea asigurată, sută la sută, din bugetul local. Pentru celelalte 28 de străzi, bugetarea este parțială, dar sperăm ca în perioada imediat următoare, cu sprijinul Consiliului Județean Ialomița, cu sprijin guvernamental, să identificăm surese de finanțare și pentru acest proiect. În situația în care nu vom găsi surse de finanțare, vom trece la o soluție de rezervă, o finanțare multianuală, din bugetul local și, în maxim doi ani de zile, vom finaliza și acest proiect, a spus primarul Cristian Roman.

Un alt proiect prioritar este cel al extinderii rețelei de alimentare cu gaze naturale, pentru care s-a apellat și la finanțare europeană, dar și din bugetul local.

Am încercat și resurse alternative, prin accesare de fonduri europene, suntem parte dintr-o asociere de UAT-uri, dar ne facem și partea din bugetul local. Sunt depuse mai multe documentații către operatorul regional, aprobate pentru fiecare stradă în parte prin hotărâri ale consiliului local. Operatorul, care este o entitate privată, face un studiu de rentabilitate pentru fiecare dintre aceste străzi pe care noi le propunem la racordarea la rețeaua de alimentare cu gaze naturale, apoi vine și începe investiția, a precizat edilul.

Un proiect extrem de important, în domeniul sănătății publice, este cel care prevede crearea unui ambulatoriu integrat. Conform celor spuse de primar, acesta reprezintă proiectul cu cea mai mare finanțare la nivelul orașului Țăndărei, după 1989.

Am semnat contractul de execuție pentru acest ambulatoriu, un proiect în valoare de aproximativ 120 miliarde lei, adică peste două milioane de euro, cu o cofinanțare din bugetul local de doar doi la sută. Proiectul este pe mai multe paliere. Avem o construcție, ambulatoriul integrat, și o altă parte extrem de importantă, de dotare cu aparatură medicală. Știm că în domeniul sănătății resursa umană este de calitate, dar de foarte multe ori resursa umană este limitată din cauza aparaturii învechite sau nu foarte performantă. De aceea, am considerat că dotarea acestui ambulatoriu trebuie să fie una corespunzătoare, pentru că astfel atragem și personal de calitate, a explicat primarul Cristian Roman.

Tot în domeniul de sănătate publică, administrația publică implementează un proiect de construcție a unei clădiri cu destinația secție psihiatrie, un proiect de anvergură, în valoare totală de 34 miliarde lei.

Nu reușim să-l finanțăm integral din bugetul local, dar avem promisiuni din partea CJ Ialomița că vor asigura o parte din finanțare, pentru că secția nu va deservi doar orașul Țăndărei, ci va fi singura secție de psihiatrie la nivelul județului Ialomița, a precizat Cristian Roman.  

Un alt proiect finanțat din fonduri europene, în valoare de aproximativ un milion de euro, este un proiect-program operațional capital uman, de asigurare a formării profesionale pentru anumite persoane defavorizate la nivelul orașului Țăndărei, care vizează un grup țintă de 260 de persoane.

În acest proiect, organizăm cursuri de perfecționare pentru anumite categorii profesionale, care să poată fi integrate pe piața muncii la nivelul orașului Țăndărei. În urma discuțiilor avute cu mediul de afaceri, am creat o categorie pentru mecanici agricoli, pentru că avem 6-7 agenți economici care au nevoie de forță de muncă calificată. Apoi, avem agenți economici restaurante sau baruri, care au nevoie de personal calificat, la fel în comerț, astfel că am încercat să acoperim aceste calificări profesionale cu adresabilitate în mediul economic la nivelul orașului, a explicat primarul oportunitatea acestui proiect.

După implementare, edilul speră ca dintre cei 260 de cursanți să fie integrați pe piața muncii din orașul ialomițean măcar 70-80 la sută, ceea ce ar însemna o susținere importantă pentru mediul de afaceri local.

Prin această integrare de personal calificat, vom avea un plus valoare pentru agenții economici, care sunt legați ombilical de ceea ce înseamnă autoritate locală, prin taxele și impozitele pe care aceștia le plătesc la bugetul local. Noi suntem obligați, moral și administrativ să-i susținem, pentru că sunt pilonii a ceea ce înseamnă susținerea bugetului local, a mai spus primarul în legătură cu acest proiect.  

O atenție deosebită este oferită de către administrația publică locală îmbunătățirii condițiilor de studiu și a procesului educațional în cadrul instituțiilor de învățămând din localitate.

Implicarea autorității locale se face prin asigurarea cheltuielilor materiale ale acestor școli, drept pentru care managerii acestor instituții sunt mereu bine veniți în biroul primarului, unde discută problemele pe care le au în desfășurarea activității instituțiilor pe care le conduc și, întotdeauna, autoritățile locale au fost extrem de sensibile la doleanțele pe care aceștia le au, a menționat primarul Cristian Roman, pentru care educația rămâne o prioritate, mai ales că, la rândul său, este cadru didactic.

Rețeaua școlară din Țăndărei este una de calitate, nu o spun eu, o spun rezultatele acestor instituții școlare. Menirea noastră, a autorității locale, este de a susține și de a ajuta în absolut toate domeniile instituțiile școlare, copiii sunt foarte importanți pentru comunitatea noastră, iar noi am asigurat acest lucru, prin alocarea de la bugetul local a sumei de 12 miliarde lei”, a spus primarul.

Investiții importante au fost făcute de către administrația publică locală și pentru reabilitarea unor cabinete școlare din cadrul Liceului Tehnologic, acolo unde s-a achiziționat și un autoturism nou, pentru școala de șoferi. Deasemenea, la Liceul Teoretic “Paul Grigorescu”, instituție-emblemă pentru învățământul ialomițean, primăria a realizat și dotat un cabinet de informatică. Totodată, sunt în derulare proiecte de reabilitare a bazelor sportive pentru cele două licee din Țăndărei.

“Încercăm și implementarea învățământului dual, prin colaborarea între agenții economici și instituțiile școlare. Cred că acesta va fi viitorul în funcționarea liceelor tehnologice, a adăugat primarul.

Un aspect la care orașul Țăndărei nu stă foarte bine este cel al locurilor de recreere, în acest moment existând un loc de joacă, în zona centrală a orașului, amenajat după standardele de siguranță cerute la nivelul anului 2021.

Vrem să avem și în zona Blocuri două astfel de locuri de joacă, contractul este semnat, vom începe execuția. Vor fi locuri de joacă cu tartan turnat, cu aparatură modernă, care să fie folosită de către copii, în deplină siguranță, pentru că protecția copiilor noștri este prioritară, a subliniat edilul.

În momentul de față, continuă amenajările în parcul mare din zona Străzii Stadionului, parțial finalizat și unde se revine cu amenajări noi. În parcul central, a fost finalizat proiectul de realizare a unui grup sanitar, pentru care a mai rămas doar darea în administrare pentru a fi pus la dispoziția cetățenilor orașului. În fine, în parcul din fața primăriei, în zona centrală, un parc cu fântână arteziană, va fi realizată o scenă pentru a fi derulate anumite activități culturale.

Un alt aspect deficitar, dar pe care administrația publică locală dorește să-l corecteze are în vedere viața culturală a orașului, care are de suferit în lipsa unei case de cultură moderne.

Avem în acest moment o sală multifuncțională, construită în anul 2015, însă nu face față cerințelor culturale la nivelul orașului Țăndărei. Am depus la CNI un proiect pentru construirea unei case de cultură, o investiție de aproximativ două milioane de euro. Avem promisiuni și sperăm ca în maxim doi ani de zile să putem finaliza această investiție, pentru că și cultura este un domniu prioritar pentru administrația publică, a declarat Cristian Roman.   

Ca orice comunitate, Țăndărei se confruntă și cu probleme create de către unii cetățeni certați cu legea și care au o activitate antisocială, punând în pericol siguranța celorlați locuitori ai urbei. Pentru a combate aceste fapte antisociale, primăria intenționează să implementeze un sistem de 38 de camere de supraveghere, ce vor fi instalate în toate zonele fierbinți ale orașului.

 O investiție extrem de… sensibilă. Ca în orice oraș, avem probleme vis-a-vis de ordinea publică, de liniștea cetățenilor, de prevenția faptelor antisociale. Chiar acum câteva zile am avut câteva situații jenante pentru autorități și destul de urâte pentru cetățeni. Vorbim de vandalizări de autoturisme, vorbim despre agresări ale unor cetățeni. Din fericire, avem o bună colaborare cu conducerea poliției orășenești, care în măsura disponibilităților pe care le au, mă refer la resursa umană, fiind foarte puțini oameni pe parte operativă, încearcă să facă față. În limita competențelor pe care le avem, încercăm să prevenim aceste fenomene, de accea acest proiect prin care vom instala 38 de camere video, în toate zonele orașului, la propunerea și cu sprijinul poliției orășenești, prin care să putem identifica aceste personaje care au activitate antisocială, a spus primarul.

Nu în ultimul rând, edilul are în vedere câteva măsuri menite să îmbunătățească relația administrației publice locale cu cetățenii, dar și asigurarea unor servicii publice de calitate. În primul rând, primăria urmează să implementeze un sistem online de plată a taxelor și impozitelor, prin achiziționarea unor softuri și licențe. În ceea ce privește asigurarea serviciilor publice locale, primarul s-a referit la cele mai importante: serviciul canalizare și alimentare cu apă, către RAJA Constanța, și serviciul de salubrizare, către Adi Ecoo 2009.

În privința RAJA Constanța, avem și nemulțumiri, dar și mulțumiri legate de calitatea serviciilor prestate de acest operator. Sperăm ca toate aceste proiecte europene, de extindere a rețelei de alimentare cu apă și canalizare, să aducă un plus valoare, pentru că orașul Țăndărei are nevoie de un serviciu de calitate. Dacă nu, am mai spus-o, există atât de mulți operatori care oferă servicii de calitate pe parte de canalizare și alimentare cu apă încât, la un moment dat, ne putem gândi să alegem un operator care să ofere servicii de calitate. Cetățeanul care plătește este normal și corect să beneficieze de un serviciu de calitate, a avertizat Cristian Roman.

În ceea ce privește partea de salubrizare, edilul a anunțat schimbările de dată recentă, prin care acest serviciu trece în administrarea Consiliului Județean Ialomița.

Preluarea acționariatului de către Consiliul Județean, la Adi Ecoo 2009, este un lucru pe care îl considerăm benefic, pentru că CJ Iamomița reprezintă o autoritate mult mai complexă, cu o putere mai mare de absorbție de fonduri europene și de a gestiona un astfel de serviciu. Ne așteptăm la două lucruri în urma acestei cooptări: o reducere a prețului, pentru că investițiile moderne pot duce la o scădere a prețului, dar și la un serviciu de calitate mai bună, a mai spus primarul.  

La finalul discuției, Cristian Roman a dorit să mulțumească consilierilor locali, care au dat dovadă de responsabilitate și, indiferent de culoarea politică, au înțeles întotdeauna să acționeze în folosul comunității, astfel încât toate proiectele propuse către aprobare au primit girul legislativ al consiliului local.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Bună ziua domnule primar, o singură întrebare am ÎN ACEASTĂ TOAMNĂ STR. VIILOR V-A FI ASFALTATĂ? Așa ne a-ți promis dacă avem și canalizarea. Mulțumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*