DSVSA Ialomița, informare pentru crescătorii de animale care beneficiază de subvenții

DSVSA Ialomița

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de animale, despre faptul că începând cu anul 2023, o dată cu publicarea în Monitorul Oficial a ORD ANSVSA nr. 208/2022 privind aprobarea Normei sanitar-veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor şi renilor, a fost reglementat RUEN- ,,Registrul unic electronic de notificări’’, definit ca instrument permanent de realizare a obligaţiilor proprietarilor de exploataţii/deţinătorilor de animale conform Regulamentului (UE) 2016/429, precum şi de tratare, în sensul preluării şi raportării, a neconformităţilor constatate şi comunicate către SNIIA (BND/RUEN) de către alte instituţii, în urma controalelor efectuate de acestea, şi de implementare a componentei de control administrativ şi în teren;

Registrul unic electronic de notificări (RUEN) este util pentru proprietarii de exploatații şi animale datorită faptului că permite stabilirea facilă a trasabilității notificărilor cu privire la evenimentele şi mișcările animalelor pe care aceştia le dețin, furnizand informații importante cu privire la:

  1. Data şi ora la care un proprietar anunță medicul veterinar cu privire la un eveniment suferit de un animal deținut (naşterea, vânzarea de animale, achiziția de animale, sacrificarea, moartea, pierderea de crotalii);
  2. Data şi modul în care a fost soluționată notificarea în cauză (identificarea animalului, eliberarea documentului de circulație, eliberarea formularului de declarare eveniment);

RUEN vine în sprijinul fermierilor care depun cereri pentru obținerea diverselor forme de sprijin financiar la diverse instituţii ale statului, informațiile înregistrate în acesta pot constitui dovada ca şi-au indeplinit obligațiile  prevăzute de legislația sanitară veterinară în vigoare din domeniul identificării si inregistrării animalelor cu privire la respectarea termenelor legale.

Pentru a putea transmite electronic notificările cu privire la evenimentele suferite de animalele din exploatație către medicul veterinar de care aparţine, a fost lansată aplicația ROM – fermier, aplicație GRATUITĂ, destinată tuturor proprietarilor de exploatații cu animale care doresc să aibă pe telefon Registrul exploatației, util pentru verificarea animalelor înaintea depunerii dosarelor de subvenție la APIA.

Aplicația este proiectată pentru a fi utilizată pe tablete, telefoane mobile, calculatoare sau laptop.

Pentru a putea folosi aplicația accesați site-ul https://app.delta.ro/fermier, urmând instrucțiunile din site.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*