DSVSA Ialomița anunță că toate focarele de pestă porcină africană din județ au fost închise oficial

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/ deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, despre situația referitoare la pesta porcină africană în județul Ialomița. Astfel la data de 30 martie 2022, pe raza județului Ialomița nu mai evoluează niciun caz de boală.

Potrivit DSVSA Ialomița, în anul curent au fost stinse oficial șapte focare de pestă porcină africană, patru din exploatații nonprofesionale și trei din exploatații comerciale, declarate în localitățile Scânteia – două focare, Căzănești – trei focare, Bărbătescu – un focar, și Gârbovi – un focar, din județul Ialomița.

DSVSA Ialomița depune eforturi pentru prevenirea reapariției bolii pe teritoriul județului, principalele măsuri întreprinse fiind următoarele:

  • distribuirea și afișarea, în toate localitățile județului, de materiale informative ce conțin principalele măsuri ce trebuie respectate de crescători pentru prevenirea apariției bolii;
  • aplicarea imediată, încă din faza de suspicionare a bolii, a măsurilor prevăzute de legislația în vigoare (punerea exploatațiilor sub supraveghere oficială, eutanasierea animalelor afectate de boală, ecarisarea acestora conform prevederilor legale, dezinfecția exploatațiilor afectate);
  • verificare periodică a exploatațiilor nonprofesionale considerate cu risc major în apariția bolii.

În data de 28 martie, cu ocazia unui control în trafic realizat împreună cu IPJ Ialomița, a fost depistată în Slobozia, în zona intersecție șoseaua de centură cu bulevardul Chimiei, o autoutilitară, înmatriculată în județul Prahova, care transporta 19 suine, în greutate de aproximativ 100 kg fiecare, neidentificate și fără documente sanitare veterinare de proveniență. Mijlocul de transport a fost adus la sediul DSVSA Ialomița unde s-a constatat că din cei 19 porci existenți, doi erau morți datorită nerespectării normelor de bunăstarea animalelor pe timpul transportului. Întrucât pentru cei 19 porci nu s-a putut stabili trasabilitatea și starea de sănătate aceștia au fost confiscați. Cei 17 porci au fost eutanasiați cu respectarea normelor de bunăstarea animalelor iar cadavrele au fost dirijate către o unitate de neutralizare autorizată sanitar-veterinar. De la cei doi porci morți pe timpul transportului s-au prelevat probe de organe pentru depistarea Pestei Porcine Africane și Pestei Porcine Clasice care au furnizat rezultat negativ conform Buletinului de Analiză nr.10485/29.03.2022. Proprietarul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 6.000 de lei.

„În ciuda tuturor eforturilor depuse se constată că reapariția bolii pe teritoriul județului și ulterior extinderea focarelor de boală are ca principală cauză nerespectarea, de către crescătorii din gospodăriile populației, a regulilor minime de biosecuritate și a normelor sanitare veterinare ce reglementează comerțul cu porcine. Subliniem faptul că fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, în special a crescătorilor de porci, apariția unor noi focare de boală nu poate fi stopată, fapt ce va duce la pagube economice importante atât în sectorul industrial cât și în cel gospodăresc”, au transmis reprezentanții DSVSA Ialomița.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*