DSVSA Ialomița anunță că se desfășoară acțiunea de vaccinare antipseudopestoasă a păsărilor

Păsări. FOTO ILnews.ro

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița anunță crescătorii și deținătorii de păsări domestice că, în această perioadă, desfășoară prin medicii veterinari de liberă practică concesionari, organizați în condițiile legii, acțiunea de vaccinare antipseudopestoasă a galinaceelor (găini, curci, bibilici) existente în gospodăriile populației.

Acțiunea se desfășoară în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1156/2013, precum și ale Ordinului A.N.S.V.S.A. nr. 35/2016, cu modificările ulterioare, procedându-se la imunizarea în covor la întregul efectiv, cu vaccin inactivat adjuvantat, administrat parenteral.

Boala de Newcastle (pseudopesta aviară) este o boală infecțioasă virală a păsărilor, caracterizată prin tulburări digestive (gușă împăstată, fecale lichide, fetide, de culoare verzuie sau galben gri, uneori cu striuri de sânge), respiratorii (jetaj seromucos, dispnee cu respirație zgomotoasă, adeseori bucală), nervoase (convulsii generalizate, poziții anormale ale capului și gâtului).

În cazul apariției și evoluției bolii se înregistrează un impact major asupra profitabilității aviculturii prin perturbarea schimburilor comerciale în interiorul Uniunii Europene și a exporturilor în țări terțe.

Imunizarea păsărilor domestice este obligatorie și intră în responsabilitatea medicului veterinar de liberă practică concesionar și a proprietarului de păsări, sub controlul și monitorizarea directă a D.S.V.S.A. județeană, prin structurile tehnice și de control de specialitate.

Obligațiile proprietarilor de animale

În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului României nr. 42/2004 (*actualizată*) Cap. I, art. 2 și Cap. V, art. 16, lit. g și h, proprietarii de animale au următoarele obligații:

aplicarea şi respectarea întocmai a prevederilor legislaţiei sanitar-veterinare, în vederea asigurării şi garantării sănătăţii animalelor, a sănătăţii publice, protecţiei animalelor, protecţiei mediului şi a siguranţei alimentelor;

să sprijine autorităţile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare de interes public.

În cazul apariţiei unui focar de pseudopestă aviară, în efectivele în care vaccinarea este obligatorie, proprietarii de păsări, în cazul în care aceștia nu au permis medicului veterinar de liberă practică să efectueze vaccinarea obligatorie a păsărilor, vor fi sancţionaţi conform legislaţiei în vigoare.

Toate suspiciunile de boală vor fi anunțate imediat la D.S.V.S.A. Ialomița.

Costul produsului biologic și cel al manoperei de efectuare a acțiunii sunt suportate de proprietar.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează crescătorii și deținătorii de păsări cu privire la importanța și obligativitatea efectuării acestei acțiuni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*