DSVSA Ialomița anunță că în județ nu mai există niciun focar de pestă porcină

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/ deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, despre situația referitoare la pesta porcină africană în județul Ialomița.

Astfel la data de 18 mai, pe raza județului Ialomița nu mai evoluează niciun focar de boală.

DSVS Ialomița depune eforturi pentru prevenirea reapariției bolii pe teritoriul județului, principalele măsuri întreprinse fiind următoarele:

  • consilierea proprietarilor de suine referitor la principalele măsuri ce trebuie respectate pentru prevenirea apariției bolii;
  • aplicarea imediată, încă din faza de suspicionare a bolii, a măsurilor prevăzute de legislația în vigoare (punerea exploatațiilor sub supraveghere oficială, eutanasierea animalelor afectate de boală, ecarisarea acestora conform prevederilor legale, dezinfecția exploatațiilor afectate);
  • verificare periodică a exploatațiilor nonprofesionale considerate cu risc major în apariția bolii. Astfel în perioada 01 aprilie – 17 mai au fost verificate un număr de 81 exploatații nonprofesionale de suine. În urma verificărilor s-a constatat că la un procent de 28,3 la sută din aceste exploatații nu se respectă normele de prevenire a apariției Pestei Porcine Africane.

Principalele neconformități identificate au fost:

  • vânzarea și cumpărarea de animale fără documente sanitare veterinare, nefiind astfel posibilă stabilirea trasabilității acestor animale și dacă ele provin din zone cu restricții de pe raza altor județe;
  • nerespectarea regulilor minime de biosecuritate la nivelul exploatațiilor (utilizarea comună a îmbrăcămintei și încălțămintei atât pe strada cât și atunci când se intra în adăpostul porcinelor, vizitarea altor exploatații cu porcine, vizitarea zonelor împădurite, etc.);
  • deținerea de porcine neidentificate;
  • sacrificarea de porcine fără anunțarea medicului veterinar.

În urma controalelor efectuate în exploatații nonprofesionale au fost aplicate un număr de 23 sancțiuni contravenționale – 18 amenzi, în valoare de 16.540 de lei și cinci avertismente.

Reprezentanții DSVSA Ialomița subliniază faptul că fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, în special a crescătorilor de porci, apariția unor noi focare de boală nu poate fi stopată, fapt ce va duce la pagube economice importante atât în sectorul industrial cât și în cel gospodăresc.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*